ВІДКРИТО ПРИЙОМ ЗАЯВОК НА УЧАСТЬ У ПРОГРАМІ ANDERS NAWA

Національна агенція академічного обміну Республіки Польща (NAWA) розпочала прийом заявок на участь у стипендіальній програмі для Полонії ім. генерала Владислава Андерса. Це вже сьома едиція програми, завдяки якій вже більш ніж 4 тисячі молодий людей польського походження з різних куточків світу – від Бразилії через Німеччину аж до Узбекистану – приїхали до Польщі здобувати вищу освіту.

“Програма ім. ген. Владислава Андерса дає шанс полякам, які проживають у всьому світі, безкоштовно навчатися у Польщі. Завдяки ньому намагаємося, щоб інформація про можливість безкоштовно здобути освіту в польських державних ЗВО дійшла до абітурієнтів польського походження на всіх континентах, щоб вони могли дізнатися про переваги, які дає навчання на Батьківщині предків. Звертаємось до всіх молодих людей, які мають польське коріння, польський паспорт, польське громадянство чи користуються Картою поляка, щоб вони вступали до ЗВО Польщі, які гарантують найвищий рівень освіти та визнання диплому в Європейському просторі вищої освіти” – сказав Давид Костецький – директор Національної агенції академічного обміну Республіки Польща.

На реалізацію цьогорічної едиції Програми ім. ген. Владислава Андерса Національна агенція академічного обміну Республіки Польща запланувала близько 32 мільйонів злотих, з чого майже 28 мільйонів злотих – це кошти, що будуть спрямовані на реалізацію стипендій в рамках набору на навчання на І-ому рівні вищої освіти та за єдиною магістерською програмою.

Від початку реалізації Програми ім. ген. Владислава Андерса, Національна агенція академічного обміну Республіки Польща отримала понад 10 тисяч заявок, які були подані представниками польської діаспори з усього світу, а біль ніж 4000 молодих людей вступили до польських ЗВО за цією стипендіальною програмою. У середньому, в рамках Програми ім. ген. Владислава Андерса, щороку навчаються близько 2400 осіб.

Крім запровадженої з 2023-2024 навчального року єдиної стипендіальної ставки в розмірі 1800 злотих щомісяця, новинкою для цьогорічних кандидатів буде надання разової виплати для покриття транспортних витрат у зв’язку з приїздом до Польщі на навчання або для участі у підготовчому курсі перед початком навчання. Ця грошова допомога є фінансовою підтримкою для стипендіатів, які часто витрачають чималі кошти на приїзд до Польщі, зокрема з віддалених континентів.

Програма ім. Владислава Андерса притягує до Польщі найталановитіших молодих представників польської діаспори з різних куточків світу, свідченням чого є дедалі більша кількість країн, з яких походять стипендіати. Найчисельніша група – це громадяни Білорусі, України, Литву, Казахстану та Чехії – тобто держав, де проживає багато етнічних поляків. З 2021 року, завдяки наданню дозволу подавати заявки на участь у Програмі особам, які, крім польського громадянства, мають громадянство ще іншої країни, поступово збільшується частка громадян держав Західної Європи та обох Америк.

Заявки на навчання на І рівні вищої освіти (бакалаврат) та навчання за єдиною п’ятирічною магістерською програмою можна подавати до 11 липня 2024 року, натомість на навчання на ІІ рівні вищої освіти (магістратура) – до 23 травня 2024 р.

З більш детальною інформацією про Програму ім. генерала Владислава Андерса можна ознайомитися за посиланнями:
https://nawa.gov.pl/studenci/studenci-zagraniczni/program-im-gen-andersa/nabory-otwarte-2024/studia-i-stopnia/ogloszenie
https://nawa.gov.pl/studenci/studenci-zagraniczni/program-im-gen-andersa/nabory-otwarte-2024/studia-ii-stopnia/ogloszenie