Прапор Польщі
Герб Польщі
Прапор Польщі Герб Польщі


Польща (офіційна назва – Республіка Польща, при цьому в офіційній назві країни використовується не сучасне польське слово «republika» (республіка), а старе – польск. «Rzeczpospolita», тобто Речь Посполита) – держава в центрі Європи.

На півночі омивається Балтійським морем, на заході межує з Німеччиною, на південному заході – з Чехією, на півдні – із Словакією, на південному сході – з Україною, на сході – з Білорусією, на північному сході – з Литвою, а також на півночі з Калінінградською областю Росії.

Історія Польщі багата драматичними подіями: війни, три розподіли країни, декілька повстань, багатовікова боротьба за незалежність…

Створена в XVI віці Речь Посполита щезла з політичної карти світу в 1795 році. Незалежність Польщі була відновлена в листопаді 1918 року.

21 рік поспіль, 1 вересня 1939 року, німецька армія ввійшла до Польщі. Відповідно до секретних угод пакту Молотова-Реббентропа, Радянський Союз 17 вересня того ж року ввійшов до Польщі зі сходу.

Russian cake - Warsaw . Pastel ruso. Varsovia..jpg

Після Ялтинскої конференції, в лютому 1945 року, Польща була включена в радянську зону впливу.

Напочатку 80-х років комуністична влада втратила контроль в економічній і соціальній сферах, що дозволило створити відому у світі «Солідарність» – профсоюз, керований Лехом Валенсою. «Перемовини за круглим столом» напочатку 1989 року привели до перших за піввіку демократичним виборам.

Перші в післявоєнній Східній Європі вільні вибори відбулися в Польщі 4 червня 1989 року. Новий уряд рішуче прийняв напрям на розвиток ринкової економіки в країні.

Польща є членом Евросоюзу та НАТО.Footwear sale