TРИВАЄ ПРИЙОМ ЗАЯВОК НА УЧАСТЬ У ПРОГРАМІ IMPRESS-U

Повідомляємо, що Національна агенція академічного обміну Республіки Польща проводить прийом заявок на проекти типу  International Supplements у рамках програми підтримки для українських науковців IMPRESS-U.

International Multilateral Partnerships for Resilient Education and Science System in Ukraine (IMPRESS-U) – це спільна ініціатива Польщі, США, Литви, Латвії та Естонії, що має сприяти та допомагати інтеграції українських вчених з міжнародним науковим середовищем.

“Kлючове значення має літера «U» в назві програми, бо вона означає Україну. Наші дії будуть спрямовані на підтримку та інтеграцію науковців, які перебувають в Україні, через спільну розробку дослідницьких проектів”, – каже Зоф’я Савіцька, заступник директора Національної агенції академічного обміну Республіки Польща.

Kожен проект, що подається у рамках ініціативи IMPRESS-U, повинен мати принаймні трьох партнерів: із США – який координує всі роботи, з України та з Польщі або з однієї з прибалтійських країн. Перевага надаватиметься проектам, які збільшують ефективність у рамках міжнародного партнерства, підтримують  наукових співробітників та сприяють побудові сучасної екосистеми досліджень, освіти та інновацій в Україні. 

Звісно, для американців важливо налагодити зв’язки з науковцями з України, натомість ми маємо найчисельнішу українську діаспору, зокрема представників наукової спільноти. За результатами досліджень, 27% усіх вчених, які покинули Україну через збройний конфлікт на її території, перебувають у Польщі. Це 1000-1500 осіб – університетських викладачів та науковців. Тож невдивовижу, що зараз наукові контакти Польщі та України надзвичайно широкі й тісні”, – каже Зоф’я Савіцька в інтерв’ю для одного з провідних польських щоденних видань «Жечпосполіта».

Зоф’я Савіцька наголошує, що потенціал співпраці США з Україною є надзвичайно перспективним через те, що підкріплюється прикладами успішного наукового співробітництва Польщі з американськими установами та чисельними дослідженями, які спільно проводять Польща та Україна: 

Багато спільних досліджень проводимо разом з науковцями з України. Протягом останніх років через погіршення українсько-російських відносин після 2014 року різко зросла кількість спільних публікацій, тому що українські вчені вже не мали бажання працювати з традиційними досі партнерами з росії. Потенціал спільних дій із США та Україною вже зараз є величезним і завдяки цій програмі ще зростатиме. Отже, потрібно знайти нові можливості та скористатися шансом, яким є співпраця з американською агенцією NSF (National Science Foundation)”.

Заступник директора Національної агенції академічного обміну Республіки Польща звернула увагу на важливу роль польських дослідників у проекті IMPRESS-U:

Не хочемо бути лише посередником. Ми рівноправні партнери у програмі, тому для нас важливо, щоб не обмежуватися роллю символічного «мостика»”, але також зробити свій вагомий науковий внесок”.

Науковці з України, які через збройний конфлікт були змушені покинути свою батьківщину та знайшли прихисток у Польщі, можуть бути залучені до польських дослідницьких груп та отримувати фінансування від Національної агенції академічного обміну або від Національного центру науки Республіки Польща як члени польських колективів. 

Американська агенція фінансує дослідження  в усіх галузях наук за винятком гуманітарних і медичних дисциплін.

Перше місце посідають інформатика, фізика та астрономія, а також технічні науки”, – підкреслює Зоф’я Савіцька.

Національна агенція академічного обміну Республіки Польща надаватиме підтримку польським дослідникам, які долучаться до вже наявних наукових консорціумів, що зараз реалізують проект, фінансований U.S.NSF. З метою включення до проектів, що вже виконуються, компоненту міжнародного співробітництва в рамках частини International Supplements буде виділено 7 мільйонів злотих, які Агенція додатково отримала від Міністерства освіти та науки Республіки Польща. Національна агенція академічного обміну Республіки Польща може надати кошти для реалізації одного проекту в обсязі максимально 1 000 000 злотих. Проте директор Савіцька додає, що «специфіка підходу NSF до визначення обсягу коштів для реалізації конкретних проектів передбачає можливість збільшення фінансування, якщо надійде багато якісно підготовлених і перспективних заявок».

 Реалізація проекту може тривати максимально 24 місяці. Часові рамки виконання проекту відповідають тривалості проекту в рамках Ініціативи згідно з заявкою, що була подана до NSF. В обґрунтованих випадках можливо збільшити час реалізації проекту після попереднього отримання згоди Національної агенції академічного обміну без додаткового фінансування за умови, що це було схвалено NSF.

Прийом заявок здійснюється у поточному режимі до вичерпання коштів, призначених на реалізацію програми. Заявку необхідно подати до Національної агенції академічного обміну Республіки Польща протягом семи днів з моменту подання заявки до  NSF, проте не пізніше ніж до 30 червня 2024 р.

Більш детальна інформація розміщена на інтернет-сторінці Національної агенції академічного обміну Республіки Польща
(https://nawa.gov.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=2987:nabor-do-programu-impress-u-trwa&catid=26:aktualnosci&lang=pl).

Програма IMPRESS-U – це результат міжнародних домовленостей грантових організацій з шістьох країн: СШA (U.S.NSF i National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine), Польщі (NAWA i Narodowe Centrum Nauki), України (Національний фонд досліджень України), Естонії (Estonian Research Council ETAG), Латвії (Latvian Council of Science) та Литви (Research Council  Lithuania).