Плани та заходи до святкування 100-річчя Секції вихованців КПІ в Польщі

6 жовтня 2022 року Секції вихованців КПІ в Польщі виповнюється 100 років!

Спільно із головою Секції д-ром Янушем Фуксою, який очолює Секцію вже 47 років, готуємо спільні заходи в ознаменування цієї події в університеті.

Готуємо в вересні – за традицією – і список кандидатів для представлення до нагороди «Золотий почесний знак» Національної технічної організації – Федерації науково-технічних товариств Польщі. Це будуть медалі – з номерами 99 і 100.

В 2021 році Дмитро Львович Стефанович та Марина Олексіївна Мирошниченко нагороджені «Золотий почесний знак» Національної технічної організації – Федерації науково-технічних товариств Польщі.

У зв’язку зі сторіччям Секції д-р Януш Фукса переслав по електронній пошті 100 знімків на адресу Політехнічного музею КПІ з проханням приступити до створення ювілейної фотовиставки. Дві такі фотовиставки будуть експонуватися в Варшаві.

На прохання д-ра Януша Фукси польські професори – члени Секції, пересилають в Науково-технічну бібліотеку КПІ свої книги, які стануть експонатами виставки праць польських вихованців КПІ в бібліотеці в дні, коли буде відзначатися сторіччя Секції вихованців КПІ в Польщі.

Д-р Януш Фукса планує бути в контакті з редактором «Київський політехнік» стосовно питання подання в університетській газеті статті про видатних польських випускниках КПІ довоєнних і післявоєнних років. Департамент міжнародного співробітництва буде сприяти цій пропозиції.

Секція планує також видати ювілейний “Альбом століття”, в якому, крім польських випускників будуть представлені короткими біографіями всі 100 співробітників КПІ, нагородженні «Золотий почесний знак» Національної технічної організації – Федерації науково-технічних товариств Польщі в 1975-2022 роках.

Секція випускає ювілейну медаль, яка стане пам’яткою століття близьких контактів польських випускників зі своєю рідною політехнікою. На медалі, крім знаку Секції та років 1922-2022, розміщено вид головного корпусу КПІ.

Найближчий традиційний семінар Секції повинен відбутися 1-3 жовтня 2021 року. В наступному році передбачаємо не менш двох ювілейних зустрічей.

В своєму листі д-р Януш Фукса пише: «Я представил некоторые наши мероприятия в связи со столетием – с надеждой, что сможем получить с Вашей стороны поддержку и помощь в их выполнении.

Всё это планируется реализовать, имея в виду общие цели: расширение контактов польских выпускников с родной высшей школой нашей молодости и укрепление сотрудничества польской и украинской инженерно-технических систем.»

В університеті заплановані наступні заходи:

1. Створення віртуальної колекції видань, пов’язаних з Секцією (наукові праці випускників, мемуари, спогади тощо).
2. Організація книжкової виставки до 100-річчя Секції.
3. Створення віртуальної виставки до 100-річчя Секції на сторінці електронної бібліотеки.
4. Підготовка інформаційних матеріалів для соціальних мереж (пости, відеоролики).
5. Підготовка і проведення засідання в рамках історичних студій «Think about it», що відбуваються в бібліотеці.
6. Ювілейна фотовиставка в музеї КПІ (фотоархів пана Фукси).
7. Статті у газеті та на сайтах підрозділів про видатних випускників КПІ з Польщі.

За інформацією УПЦ КПІ ім. Ігоря Сікорського