ВITAЙ, ТРАВЕНЬ!

Цього тижня в Польщі розпочнеться традиційна «маївка», тобто декілька вихідних днів на початку травня. Цього року святкові дні припадають на середу (1 травня) та п’ятницю (3 травня), тож якщо вдасться «влаштувати собі» додатковий вихідний у четвер 2 травня (здебільшого, це не є особливою проблемою та, наприклад, в усіх закладах освіти в цей день не проводяться заняття), можна буде насолоджуватися п’ятиденною міні-відпусткою.

1 травня – Свято праці

Свято праці, а точніше Міжнародний день солідарності трудящих відзначається у всьому світі з кінця ХІХ сторіччя, натомість у Польщі його було оголошено державним святом у 1950 році.

Свято праці було запроваджено рішенням ІІ Соціалістичного інтернаціоналу, що було прийнято в 1889 році на конгресі в Парижі. Дату свята було визначено на 1 травня в річницю подій у Чикаго, де 1886 році влада в жорстокий спосіб придушила протести робітників, які вимагали покращення умов праці, зменшення кількості робочих годин і підвищення заробітної платні.

Дехто може дивуватися, що у Польщі, яка відома радикальними антикомуністичними настроями, досі відзначається день 1 травня, що асоціюється саме з комунізмом і загалом нелюбимим у суспільстві періодом Польської народної республіки. Справді, на початку 90-х років були плани скасування цього свята. Проте коли було відновлено свято 3 травня, всі раптом дійшли висновку, що декілька вихідних днів на початку травня нікому не завадять і в такий спосіб прагматичні міркування взяли верх над політичними переконаннями. Звісно, зараз не відбуваються жодні урочистості з нагоди цього свята.

2 травня – День прапора Республіки Польща

Це одне з наймолодших державних свят, що було встановлене у 2004 році. У цей день поляки в особливий спосіб вшановують польські національні кольори, символи та патріотичні традиції. Це свято нагадує також значення державного прапора та інших національних символів.

Польські національні кольори відомі з часів правління династії П’ястів. Вони віддзеркалюють барви польського знамена – білого орла на червоному тлі. Польські національні кольори вперше були офіційно визначені ухвалою Сейму Королівства Польського від 7 лютого 1831 р.

Під час Другої світової війни біло-червона символіка була символом незламності народу та його нестримного прагнення до перемоги, а також вселяла надію на здобуття свободи.

Дату свята польського прапора обрали невипадково. 2 травня – це також День польської діаспори та поляків за кордоном.

2 травня не є офіційним вихідним днем.

3 травня – річниця ухвалення першої польської конституції

Прийнятий 3 травня 1791 року Чотирирічним сеймом основний закон, що регулював правову систему Речі Посполитої Обох Народів, був першою в Європі та другою у світі (після американської) сучасною конституцією. Цим документом було запроваджено у Польщі устрій конституційної монархії. Конституція передбачала збереження станової структури суспільства, проте відкривала перспективи подальших перетворень системи державного управління. На її підставі було прийнято запропонований Монтеск’є розподіл влади в державі на три гілки: законодавчу, виконавчу та судову, а також скасовано, зокрема, liberum veto, конфедерації та вільну елекцію (вибори короля). Попри те, що Конституція 3 травня була чинною лише 14 місяців, вона вважається великим досягненням польського народу, який намагався у що б то не стало зберегти незалежність своєї держави та забезпечити їй можливість економічного та політичного розвитку.

Свято 3 травня було встановлено в період Другої Речі Посполитої у квітні 1919 року. Згодом його скасували німецькі окупанти під час Другої світової війни. Забороняли святкувати 3 травня також у Польській Народній Республіці. З 1990 року річниця прийняття першої польської конституції є знову офіційним державним святом та вихідним днем.