У віці 79 років помер проф. Владислав Мьодунка

У середу 24 квітня 2024 року помер професор Владислав Мьодунка – видатний мовознавець, один з основоположників методики викладання польської мови як іноземної, колишній проректор Ягеллонського університету в Кракові, багаторічний директор Полонійного інституту Ягеллонського університету та Центру польської мови та культури у світі.

Проф. Владислав Мьодунка (1945 року народження) закінчив польську філологію на Філологічному факультеті Ягеллонського університету в Кракові. Після річного стажування став науковим працівником Відділення мовознавства цього факультету. В 1973 р. захистив кандидатську дисертацію, а в 1979 р. отримав вчене звання доктора гуманітарних наук. З 1980 р. по 2004 р. працював в Інституті полонійних досліджень Ягеллонського університету. В 1991 р. отримав вчене звання професора гуманітарних наук та з 1 грудня 2003 р. був призначений на посаду професора звичайного Ягеллонського університету.

Виховав декілька поколінь фахівців з питань теорії і практики викладання польської мови як іноземної. Одним з учнів Професора є викладач польської мови в КПІ ім. Ігоря Сікорського пан Войцех Зволінський.

Коло наукових інтересів проф. Владислава Мьодунки охоплювало питання полоністичного і прикладного мовознавства та методики викладання іноземних мов, зокрема навчання польської мови іноземців. Досліджував також процес оволодіння іноземною мовою та питання білінгвізму.

Був завідувачем кафедри польської мови як іноземної у Центрі польської мови та культури у світі Ягеллонського університету. Свої надзвичайні організаторські та менеджерські здібності продемонстрував, обіймаючи різні інші керівні посади, як-от керівник Центру польської мови для іноземців (1978-1980), засновник і завідувач (з 1980 р.) Інституту прикладного мовознавства, директор Інституту полонійних досліджень, заступник декана Факультету міжнародних і політичних досліджень Ягеллонського університету (2001-2002). У 2002 р. обійняв посаду проректора Ягеллонського університету з питань кадрової і фінансової політики.

Проф. Владислав Мьодунка був членом багатьох престижних наукових організацій, зокрема Польського мовознавчого товариства, Польського товариства прикладного мовознавства, Комітету дослідження польської діаспори Польської академії наук, Експертної групи з питань навчання та кваліфікування викладачів польської мови як іноземної у закордонних академічних центрах при Міністерстві науки та вищої освіти Республіки Польща, Асоціації «Бристоль» польських та іноземних викладачів польської мови та культури, Міжнародної асоціації полоністичних досліджень, Ради польської мови, Експертної групи з питань польської мови за кордоном тощо.

Був лауреатом багатьох нагород і відзнак ректора Ягеллонського університету в Кракові та міністра народної освіти. В 1997 р. отримав диплом міністра закордонних справ Республіки Польща за популяризацію польської культури за кордоном.
Похоронні урочистості проф. Владислава Мьодунки відбудуться в найближчий вівторок 30 квітня на Раковицькому цвинтарі у Кракові.

https://www.uj.edu.pl/wiadomosci/-/journal_content/56_INSTANCE_d82lKZvhit4m/10172/155930982