ВІДКРИТО НАБІР КАНДИДАТІВ НА ОТРИМАННЯ НАГОРОДИ ІМЕНІ ІВАНА ВИГОВСЬКОГО

Капітула Нагороди імені Івана Виговського розпочала набір кандидатів на отримання головної нагороди та проходження наукових стажувань у 2024–2025 навчальному році.

Нагорода імені Івана Виговського – це 12-місячне науково-дидактичне стажування в шести польських університетах для кандидата або доктора в галузі гуманітарних наук. У рамках нагороди організатори пропонують також 4-місячні дослідницькі стажування у двох польських університетах для кандидатів і докторів у галузі соціальних, точних, економічних, технічних, аграрних наук і бібліотекознавства.

Програму спільно фінансують 20 польських вищих навчальних закладів та наукових установ.

Заявки, які повинні містити опис заслуг та досягнень кандидата, подають навчальні заклади, інститути, організації, установи, товариства тощо або приватні особи. Заявку на нагороду можуть подавати й самі кандидати (за умови підтримки навчальними закладами, інститутами, установами або публічними особами). Їх необхідно надіслати на електронну адресу Центру вивчення Східної Європи до 15 лютого 2024 р.: stypendia.studium@uw.edu.pl.

Навчальний заклад, який приймає стипендіата або стажера зобов’язаний:
a) виплачувати стипендію в розмірі 3500 злотих щомісяця (якщо стипендіат або стажер має науковий ступінь доктора наук або професора) або 2500 злотих на місяць (якщо лауреат або стажер має науковий титул магістра або кандидата наук);
б) забезпечити належні умови проживання на період перебування в навчальному закладі;
в) призначити наукового керівника, який займається даною тематикою;
г) надати книги університетських видавництв відповідно до наукових зацікавлень стипендіата або стажера;
д) у разі потреби – організувати заняття з польської мови.

Стипендіат або стажер зобов’язаний:
a) протягом двох місяців перебувати в кожному з університетів;
б) виступити з однією публічною лекцією та провести близько шести лекцій у навчальному закладі, який його прийматиме (згідно з рішенням навчального закладу);
в) надати звіт про стажування;
г) якщо результатом перебування стипендіата/стажера в Польщі стануть публікації – розмістити в них інформацію про нагороду.

Нагорода імені Івана Виговського має на меті відзначення заслуг громадян України в розвитку науки, культури та громадського життя, формуванні й розвитку громадянського суспільства в Україні та побудові демократичної проєвропейської України, що поважає найкращі традиції колишньої Речі Посполитої та бере до уваги історичні, сучасні й майбутні зв’язки України з Польщею та Європою.

Нагорода була заснована у 2014 р. Центром східноєвропейських студій Варшавського університету (ініціатор), найпрестижнішими польськими університетами (Варшавським університетом, Ягеллонським університетом у Кракові, Вроцлавським, Університетом Адама Міцкевича в Познані) та чотирма університетами, розташованими вздовж східного кордону Польщі, зокрема Університетом у Білостоці, Університетом Марії Кюрі-Склодовської в Любліні, Люблінським католицьким університетом, Жешувським університетом, а також Колегією Східної Європи у Вроцлаві та Національним інститутом Оссолінських у Вроцлаві.

Згодом до нагороди приєдналися нові навчальні заклади: Гірничо-металургійна академія в Кракові, Познанська політехніка, Варшавська політехніка, Вроцлавська політехніка, Головна школа сільського господарства у Варшаві, Педагогічний університет у Кракові, Аграрний університет у Кракові, Гданський, Лодзинський та Вармінсько-Мазурський університети.

Урочисте вручення нагороди відбувається у Варшавському університеті щороку 22 травня, в день, коли Сейм ратифікував Гадяцьку унію між Річчю Посполитою Обох Народів та Військом Запорозьким.

Щиро заохочуємо всіх зацікавлених подавати свої заявки!

https://studium.uw.edu.pl/nagrodystaze/nagroda-im-iwana-wyhowskiego/nabor-do-nagrody-im-iwana-wyhowskiego/