ПРОГРАМА УРЯДУ РЕСПУБЛІКИ ПОЛЬЩА ДЛЯ МОЛОДИХ НАУКОВЦІВ

Розпочався прийом заявок на участь у Програмі Уряду Республіки Польща на 2024-2025 навчальний рік.

Розпочата у 2003 році «Стипендіальна програма для молодих науковців» розрахована на кандидатів з Білорусі, України, Молдови, Казахстану, Киргизстану, Таджикистану, Узбекистану, а також з Вірменії, Азербайджану та Грузії. Стипендії надаються для реалізації наукових стажувань у формі річних додаткових індивідуальних навчальних програм.

У Програмі можуть взяти участь особи, які вже мають певні наукові досягнення. Діяльність, яку досі проводили стипендіати, є запорукою того, що вони зможуть використовувати у своїй рідній країні здобуті у Польщі знання та навички в різних сферах наукового і громадського життя. Кандидати повинні мати вищу освіту (бакалавр, спеціаліст або магістр) за гуманітарними напрямами, як-от: історія, міжнародні відносини, політологія, журналістика, соціологія, етнологія, культурологія, соціальна психологія, адміністрація і менеджмент та правознавство, а також повинні мати загальне розуміння польської проблематики в одній з вищеназваних спеціальностей або суміжних спеціальностей, зокрема у період ХІХ-ХХ століть. Учасники Програми здебільшого є аспірантами, молодими викладачами або випускниками закладів вищої освіти та планують продовжити навчання після повернення на Батьківщину. Завдяки тому вони мають змогу передавати та поширювати здобуті знання та навички.

Від кандидата вимагається знання польської мови на рівні, який дозволить відвідувати лекції з обраної спеціальності та користуватися фаховою літературою. Існує можливість надати дозвіл на участь у Програмі особам, які недостатньо володіють польською мовою, однак тоді вони зобов’язані інтенсивно вивчати мову з моменту отримання інформації про результати конкурсу та перед початком курсів обов’язково проходять підготовчий курс польської мови у Варшаві.

Дана Програма розрахована на тих, хто має шанс у майбутньому відіграти важливу роль у формуванні політики та суспільного життя у своїх країнах. Навчання молодих вчених, які часто самі є викладачами або в майбутньому планують навчати інших, створює у перспективі сприятливі умови для досягнення бажаних результатів. Саме тому надзвичайно важливу роль відіграє орієнтування їх у відповідному напрямку під керівництвом кваліфікованих фахівців. Наукове керівництво над стипендіатами здійснюють спеціалісти в обраних ними галузях. Наукові керівники допомагають також учасникам готувати дипломні роботи на завершення Програми.

Щороку у Програмі беруть участь близько 70 стипендіатів – молодих науковців, гуманітаріїв, які під час дев’ятимісячного стажування в найкращих польських закладах вищої освіти підвищують свою кваліфікацію. Загалом, від початку існування цієї Програми взяли в ній участь понад 500 осіб.

У наборі до 22-го запуску «Стипендіальної програми Уряду Республіки Польща для молодих науковців» можуть взяти участь кандидати з країн Східної Європи (зокрема, з України), країн Центральної Азії та Кавказу. Стипендії надаватимуться для реалізації наукових стажувань у формі річних додаткових індивідуальних навчальних програм у період з вересня 2024 р. до червня 2025 р.

Заявки приймаються до 1 березня 2024 р.

Їх потрібно відправляти на адресу електронної пошти: stypendia.studium@uw.edu.pl

З більш детальною інформацією можна ознайомитися на інтернет-сторінці Центру вивчення Східної Європи: https://tiny.pl/ck9fp