УКРАЇНСЬКО-ПОЛЬСЬКІ ЗУСТРІЧІ В ЯРЕМЧІ

У Яремчі щойно завершилися традиційні цьогоріч уже ХVІ українсько-польські зустрічі. Це єдиний регулярний науковий форум в Україні, який вже 16-й рік поспіль збирає разом для обміну думками українських і польських експертів, дипломатів та науковців.

Провідна тема цьогорічних зустрічей — «Українсько-польське стратегічне партнерство під час війни та перспективи міждержавного діалогу». Організаторами форуму виступили Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника в Івано-Франківську, Центр вивчення Східної Європи Варшавського університету, Інститут політичних та етнонаціональних досліджень імені Івана Кураса НАН України. За багаторічною традицією партнерами заходу були також Представництво Польської академії наук у Києві, Громадська організація “Галіцийський кур’єр”, Фонд “Свобода і демократія” та Польський інститут у Києві.

Форум урочисто відкрили ректор Прикарпатського національного університету проф. Ігор Цепенда та директор Центру вивчення Східної Європи Варшавського університету Ян Маліцький. Першого дня зустрічей відбулися дискусії в рамках секції «Україна і Польща: сучасні відносини з перспективи Варшавського договору та Договору між Україною і Республікою Польща про добросусідство, дружні відносини і співробітництво».

«Переконаний, що наші зустрічі — це дуже добра платформа для обміну думок і їх реалізації. Дискусії, які розпочиналися тут у Яремчі, за 16 років не раз ставали основою для прийняття на державному рівні зважених рішень, які зміцнювали наші двосторонні відносини. Сьогодні ми як ніколи бачимо, наскільки важливим є для наших стратегічних відносин виважений постійний двосторонній діалог без емоцій», — звернувся до учасників зібрання у вітальному слові ректор Ігор Цепенда. «Наша конференція — не є чисто науковою, і не є політичною. Це особлива та унікальна форма експертних дискусій, які тривають вже 16 років», — сказав співорганізатор заходу, директор Центру вивчення Східної Європи Варшавського університету Ян Маліцький. Після церемонії відкриття учасники форуму ознайомилися з презентацією Фонду підтримки мігрантів на ринку праці «EWL». Також вислухали доповідь «Чому мільйони поляків допомогли мільйонам українців після 24 лютого 2022».

Другого дня ХVІ українсько-польських зустрічей в Яремчі продовжилися цікаві та продуктивні дискусії. Зокрема, українські та польські експерти обговорили європейські та євроатлантичні прагнення України в контексті російсько-українського конфлікту. Ще одну цікаву тему дискусій організатори сформулювали в такий спосіб: «Військова допомога Польщі та Заходу для Україні: належна відповідь на загрози безпеці на регіональному та глобальному рівнях». Завершився день обговоренням майбутнього польсько-української співпраці, зокрема, середньо- і довготермінових пріоритетів.

Всі погодилися, що польсько-українські відносини є дуже особливими і важливими. Крім того, учасники зустрічей визначили кілька ключових пріоритетів. Перший і головний — це безпека. Йшлося не лише про ресурси для ведення бойових дій, а й про створення нових альянсів безпеки для військової підготовки, зважаючи на бойовий досвід України, та про необхідність відкриття спільних підприємств з виробництва та модернізації зброї. Другий напрям — це економічний сектор. Учасники форуму наголосили на необхідності розпочати процеси моделювання конкуренції, що дозволить у майбутньому уникнути торговельних суперечок між Україною та її європейськими партнерами. Крім того, учасники зустрічей говорили про невідкладну потребу в розвитку спільної інфраструктури. Зокрема, це стосується залізничного сполучення та транспортних коридорів. Третя надважлива сфера — це освітньо-наукова співпраця. На думку учасників заходу, так звана наукова дипломатія в умовах політичних непорозумінь, що зараз розхитують українсько-польські відносини, є ефективною як ніколи.

На завершення конференції ректор Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника в Івано-Франківську проф. Ігор Цепенда подякував колегам-співорганізаторам і всім експертам, зазначивши, що коло учасників українсько-польських зустрічей у Яремчі з кожним роком збільшується. «Ця шістнадцята зустріч відбулась у складний час, коли ми зрозуміли, наскільки важливі для наших обох держав добрі солідарні взаємини. Ситуація, в якій опинилася Україна після 24 лютого минулого року, засвідчила, що наша країна має надійного партнера — Польщу. І треба з великою відповідальністю ставитися до тих відносин, які протягом останніх десятиліть нам вдалося сформувати» — підкреслив ректор. Співорганізатор конференції, директор Центру вивчення Східної Європи Ян Маліцький також висловив задоволення глибиною і виваженістю цьогорічних дискусій в Яремчі, зазначивши, що дуже важливо у будь-яких ситуаціях зберігати спокій і розум. «До зустрічі на сімнадцятих українсько-польських зустрічах в Яремче у вересні 2024 року!», — сказав, закриваючи цьогорічний форум, Ян Маліцький.