Угода між ЄС та Великою Британією відкриває нові горизонти для дослідників

15 вересня 2023 року у виданні University World News опубліковано матеріал – “Behind the Horizon deal – Researchers and policy experts” за авторства Енн Корбетт (Anne Corbett).

У статті авторка звертає увагу на подію про досягнення угоди  між Сполученим Королівством і Європейським Союзом про участь країни у Рамковій програмі ЄС “Горизонт Європа”, що є чудовою новиною для наукових кіл та британської громадськості. Ця угода також включає програму ЄС зі спостережень за Землею “Коперник”.

Тепер, коли питання фінансового внеску Великої Британії як країни, що не є членом ЄС, вирішено, британські вчені отримають доступ до програми “Горизонт” на умовах, які зберігають привілеї за часів їх членства в ЄС. Ця угода поклала край занепокоєнню британських дослідників, які стикалися з невизначеністю щодо фінансування та можливості переїзду до країн-членів ЄС. Європейські установи, в тому числі ERC (Європейська дослідницька рада) і науково-дослідні альянси, схвально відгукнулися про повернення британських дослідників, підкресливши сенс спільноти і співпраці в європейських дослідженнях.

Успіх програми “Горизонт” і зусилля Великої Британії з реінтеграції були зумовлені поєднанням кількох факторів. Британська урядова установа UKRI (UK Research and Innovation) відіграла значну роль, гарантуючи фінансування переможцям грантів і заохочуючи британських науковців продовжувати подавати заявки на участь у конкурсах програми “Горизонт”.

Такі установи, як Лондонська школа економіки (LSE), також доклали зусиль для залучення та утримання персоналу з ЄС, одночасно фінансуючи ініціативи з відродження існуючих дослідницьких колаборацій. Ці спільні зусилля призвели до зростання кількості грантів ERC (Європейської дослідницької ради) в LSE, яка перевищила рівень до референдуму щодо виходу Великої Британії з ЄС.

Успішне завершення угоди щодо “Горизонту” відкриває можливості для майбутніх дискусій про напрями розвитку програми. Серед ключових питань – як залучити Швейцарію, ще один дослідницький центр за межами ЄС, і як збалансувати передові дослідження з політикою, що зміцнює дослідницький потенціал країн Центральної та Східної Європи. Крім того, необхідно знайти баланс між просуванням інновацій та їх комерційним використанням, зберігаючи при цьому підтримку перспективним дослідженням. Політика Європейського дослідницького простору також матиме вирішальне значення для зміцнення позицій ЄС як дослідницького регіону і потенційно слугуватиме глобальною моделлю.

Отже, це дає можливість Великій Британії віддячити за проявлену великодушність своїм європейським партнерам, роблячи внесок у європейську дослідницьку політику, а не зосереджуючись виключно на національних інтересах.

Докладніше за посиланням:
https://www.universityworldnews.com/post.php?story=20230905195822533&utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=GLNL0754