Європейська ініціатива університетів розширює мережу альянсів

8 липня 2023 року у виданні University World News опубліковано матеріал – “European Universities Initiative expands its alliances” за авторства Ніка Мітчелла (Nic Mitchell).

У статті йдеться, що Європейський Союз досягнув прогресу у своїх зусиллях заснувати 60 Європейських альянсів університетів, які включатимуть 500 закладів вищої освіти (ЗВО) до середини 2024 року. Зокрема, вже оголошено про створення семи нових альянсів, які включають університети із Західних Балкан та України як членів ініціативи “Еразмус+” з бюджетом 402 мільйонів євро (441 мільйон доларів США).

Завдяки нещодавнім результатам конкурсу Еразмус+ на 2023 рік, оголошеного Європейською Комісією, кількість Європейських альянсів університетів збільшилася до 50, в яких беруть участь понад 430 ЗВО. Європейський Союз виділив кошти у розмірі 402,2 млн євро на підтримку Європейської ініціативи університетів, з яких кожен альянс отримає до 14,4 млн євро протягом чотирьох років.

Поширення ініціативи на університети Албанії, Боснії і Герцеговини, Чорногорії, Республіки Північної Македонії та Сербії відбулося завдяки виділенню понад 3 млн. євро на підтримку повноцінної участі ЗВО із Західних Балкан. Україна також досягла значних успіхів: майже 30 ЗВО приєдналися до ініціатив Європейських альянсів університетів як асоційовані партнери, а підписання контрактів з обраними альянсами заплановано на осінь.

Європейські альянси університетів пропонують можливості для співпраці, що виходять за рамки подвійних дипломів, сприяючи створенню спільних програм за участю декількох університетів для надання високоякісних дипломів з можливостями мобільності. Однак університети з Великої Британії та Швейцарії не входять до новостворених альянсів, що свідчить про наслідки їх виключення з програми Erasmus+.

Хоча університети з будь-якої із 49 країн, пов’язаних з Болонським процесом і Європейським простором вищої освіти, можуть бути асоційованими членами, вони не отримують фінансування ЄС і повинні платити за участь.

Британські зацікавлені сторони у царині вищої освіти висловили занепокоєння з приводу недостатньої участі британських університетів у цій ініціативі. Розширення Європейської ініціативи університетів було більш позитивно прийнято в Швейцарії, незважаючи на відсутність швейцарських ЗВО в останньому конкурсі. Дев’ять швейцарських університетів вже є членами різних альянсів, і їх включення в ініціативу сприяє інтернаціоналізації освіти, досліджень та інновацій.

Європейська ініціатива університетів також поширюється на Південно-Східну Європу, але виклики, пов’язані з політичними та економічними факторами, а також верховенством права та державним управлінням, залишаються актуальними.

Багато Європейських альянсів університетів впроваджують інноваційні зміни у вищій освіті, переходячи від традиційних освітніх програм до гнучких навчальних моделей та використання мікро-кредитів.

Детальніше за посиланням:
https://www.universityworldnews.com/post.php?story=20230708101207800&utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=GLNL0747