I СВІТОВИЙ КОНГРЕС ПОЛЬСЬКОЇ ОСВІТИ ТА НАУКИ ЗА КОРДОНОМ

З 1 по 9 липня 2023 року в селищі Яхранка поблизу Варшави проходив І Світовий конгрес польської освіти та науки за кордоном. Захід організував Iнститут розвитку польської мови ім. Максиміліана Кольбе у співпраці з Офісом Голови Ради міністрів Республіки Польща, Міністерством закордонних справ Республіки Польща, Центром розвитку польської освіти за кордоном та Національною агенцією академічного обміну. Почесний патронат над Конгресом взяла дружина Президента Республіки Польща Aґaтa Koрнхaузeр-Дудa.

 У I Світовому конгресі польської освіти та науки за кордоном взяли участь близько 500 гостей з 40 країн з майже всіх континентів – зокрема, з Китаю, Індії, Австралії, держав Північної і Південної Америки та багатьох європейських країн (серед іншого, з України). Серед них були вчителі та викладачі, керівники польських освітніх установ за кордоном, популяризатори польської культури, фахівці з полоністики з усього світу, а також нащадки польських мігрантів, представники шкільної ті студентської молоді. Учасниками конгресу були також викладачі, які навчають польської мови у закладах вищої освіти у всьому світі за направленням Національної агенції академічного обміну Республіки Польща. Викладачів, які працюють в українських університетах представляла Александра Цибульська з Чорноморського національного університету ім. Петра Могили у Миколаєві.

Найголовнішою метою, яку ставили перед собою організатори цієї надзвичайної зустрічі, було поглиблення співпраці представників польської діаспори у галузі освіти та науки з польськими установами. Доповідачі та гості Конгресу обговорювали також питання, пов’язані з підтримкою поляків, які проживають за кордоном, в організації заходів з вивчення рідної мови та популяризації польської культури у світі, а також визначили конкретні завдання, що сприятимуть реалізації поставлених цілей.

I Світовий конгрес польської освіти та науки за кордоном розпочався привітальною промовою директора Інституту розвитку польської мови ім. св. Максиміліана Кольбе, професора Яцека Ґолембєвського. У церемонії відкриття Конгресу взяли також участь представники органів державної влади Республіки Польща. Miністр освіти та науки Республіки Польщі професор Пшемислав Чарнек зачитав листа від Голови Сейму Республіки Польща Єльжбєти Вітек та у своїй промові представив урядову стратегію співпраці з польською діаспорою і поляками за кордоном. До учасників зібрання звернулися також Директор Департаменту співпраці з діаспорою та поляками за кордоном в Офісі Голови Ради міністрів Республіки Польща Ян Бадовський і  Уповноважений уряду Республіки Польща з питань діаспори та поляків за кордоном Ян Дзєдзічак.

Під час урочистої інавгурації відбулася церемонія вручення Почесних відзнак за заслуги для діаспори та поляків за кордоном діячам та організаціям, які підтримують польську освіту та науку у країнах Європи, Північної і Південної Америки. Цією відзнакою було нагороджено зокрема, представника української полонії Aдaма Броніславовича Хлопека – голову Всеукраїнського координаційно-методичного центру навчання польської мови та культури у Дрогобичі. Під час інаугураційного засідання були також вручені Золоті медалі “Sapientia et Veritas” (для видатних науковців польського походження) та медалі Комісії національної освіти.

 Програма Конгресу була дуже насиченою та складалася з науково-навчальної і культурно-освітньої частин. Організатори заходу передбачили, зокрема, ряд тематичних круглих столів і лекцій, дидактичні майстер-класи та методичні тренінги. Відбулися також цікаві зустрічі з науковцями, фахівцями з питань освіти та експертами, які займаються розвитком польської науки та популяризацією польської освіти за кордоном.