PERSPEKTYWY WOMEN IN TECH SUMMIT – ВАРШАВА 2023

14-15 червня цього року у Варшаві у п’яте відбулася міжнародна конференція «Perspektywy Women in Tech Summit». Ця незвичайна та унікальна подія є зараз найбільшою у Європі та Азії зустріччю жінок, які займаються та цікавляться сучасними технологіями. На цьогорічній конференції зібралися майже 10000 учасників із близько 80 країн світу. Серед них були жінки, які є інженерами, програмістами, підприємцями, громадськими діячами, але також студентки та особи, які тільки починають будувати свою професійну кар’єру в галузі інформаційних технологій. Участь у конференції взялa також делегація КПІ ім. Ігоря Сікорського. Цьогоріч головними темами Perspektywy Women in Tech Summit були питання, які стосуються штучного інтелекту і машинного навчання, технологій  deep techu, хмарних рішень, квантових комп’ютерів і цифрової екології, а також WEB 3.0 та NFT.

 – «Perspektywy Women in Tech Summit» – це зустріч небайдужих, мудрих та відповідальних жінок у технологіях – пояснює Біанка Сівінська, голова Польського освітянського фонду «Перспективи» та натхненниця заходу, а також давній та перевірений друг і партнер КПІ ім. Ігоря Сікорського – Oрганізуємо цю подію вже в п’яте, бо віримо в жінок, у силу науки та технологій та перш за все у те, що світ у нинішньому вигляді – без емпатії, який спирається на жорстоку агресію та експлуатацію людей і нашої планети – має обов’язково змінитися. Тому нам потрібно якомога більше гарних і вразливих розумів, якомога більше мудрих жінок, які візьмуть на себе відповідальність за зміну світу. Саме ми є надією та майбутнім світу!

Відкриваючи конференцію «Perspektywy Women in Tech Summit», Біанка Сівінська запитала: «Яка революція була єдиною, що протягом останніх 100 років завершилася успіхом? Та відповіла:  Це жіноча революція, жінки дійсно змінили та продовжують змінювати свою соціальну роль. Технології відіграють тут величезну роль. А ми є частиною цієї зміни.»

 У церемонії відкриття взяв також участь мер Варшави Рaфaл Tшaсковський, який з такими словами звернувся до учасників конференції: «Ця подія поєднується з усіма пріоритетами Варшави, тому що ми хочемo посилити позицію жінок! Це найважливіше завдання, з яким нам потрібно впоратися. Якщо хочемо мати сучасне місто, якщо хочемо мати сучасне суспільство – нам необхідно посилити жінок і саме цим ми займаємся у Варшаві. Далі мер Тшасковський сказав: Коли говоримо про пріоритети – говоримо про інновації, про технології, про цифровізацію, про зелений порядок. Бо без виконання цих пріоритетів не буде жодного майбутнього. Це саме те, чим ви займаєтесь! Організовуючи такі події, об’єднуючи людей, які відзначаються кмітливістю та неймовірним розумом, можемо спільно реалізувати ці пріоритети.

Своєю чергою, Maрк Бжезінський, Надзвичайний і Повноважний Посол США у Республіці Польща, звертаючись до учасників конференції, зазначив: «Обожнюю  «Perspektywy Women in Tech Summit»! Ви організовуєте одну з найважливіших у всій Європі конференцій для жінок у технологіях. Саме тому особливо важливим є те, що ця подія відбувається у Польщі у цей час, оскільки Польща справді є центральною точкою змін, трансформації та боротьби та, будемо сподіватися, перемоги в Європі.»

Посол Бжезінський наголосив, що Сполучені Штати підтримують рівність, а повноцінна участь жінок у суспільному, економічному, громадському та політичному житті є необхідною для збалансованої демократії. На його  думку, це важлива умова побудови кращого майбутнього для всього людства.

У відкритті «Perspektywy Women in Tech Summit» взяли також участь Юстина Орловська, уповноважена голови ради міністрів з питань цифрових технологій та Бaрбaрa Нoвaцькa, депутат Сейму Республіки Польща та фахівець у галузі комп’ютерних технологій за освітою.

Подія відбулася за сприяння понад 85 найбільших технологічних компаній і провідних польських та закордонних технічних вищих навчальних закладів.

У рамках конференції «Perspektywy Women in Tech Summit Summit» пройшов також найбільший у Європі ярмарок вакансій для жінок у технологічній галузі, де були присутні представники майже 100 найбільш інноваційних міжнародних компаній. Цей захід був розрахований на людей, які тільки розпочинають свою кар’єру в галузі інформаційних технологій, на тих, хто хоче перекваліфікуватися та пошукує нових шляхів, а також для студентів і студенток. Відвідувачі ярмарку могли взяти участь в індивідуальних сесіях, які проводилися справжніми лідерами світу сучасних технологій. Під час цих зустрічей можна було провести співбесіду з потенційним роботодавцем, знайти нову роботу, підвищити рівень професійної кваліфікації або пришвидшити своє кар’єрне зростання.

Учасники конференції «Perspektywy Women in Tech Summit 2023» могли вислухати 150 доповідачів і видатних спеціальних гостей, які розповіли свої життєві історії, поділилися науковими досягненнями та баченням технологічного майбутнього світу.

Доповідачами цьогорічної конференції були, зокрема: Фрaнчeскa Кaвaллo, харизматична авторка всесвітньо відомого бестселера «Розповіді на добраніч для молодих бунтівниць»,  Mарiя Клейв, очільниця каліфорнійського закладу вищої освіти Harvey Mudd College у м. Клермонт, Фунмілола Фаґбаміла, драматургиня, громадська діячка, викладачка Університету Штату Каліфорнія у м. Лос Анджелес,  топ-менеджери: Джоан Ханнафорд з банку Credit Suisse AG, Лaурa Kурманн з компанії Continental Tires, Ґжеґож Цімоховський  з об’єднання KPMG International.

Участь у конференції «Perspektywy Women i Tech Summit» взяли також керівники міжнародних компаній, що ведуть свою діяльність у Польщі, як-от Intel, Microsoft, Motorola Solutions, Google Cloud, GE Aerospace, Orange, NatWest, Ericsson, Dell, IGT, 3M, Standard Chartered, IQVIA, Allegro та ін.

У рамках конференції відбулася також урочистість вручення звання TOP10 Women in Cloud Computing in Poland.

Джерело: Newsletter Akademicki