ПОЛЬСЬКА КІНОНОВИНКА ВЖЕ НЕЗАБАРОМ В УКРАЇНСЬКОМУ ПРОКАТІ

Наприкінці червня на екрани українських кінотеатрів вийде на екрани новий фільм польського режисера Міхала Квєцінського. Драма «Хто ти, Філіпе?» знята за романом з автобіографічними мотивами польського письменника єврейського походження Леопольда Тирманда. Як зазначають критики, у польському кіно ще ніхто так не розповідав про війну. Картина була нагороджена «Срібними левами» на найпрестижнішому польському кінофестивалі у Гдині.

Події стрічки розгортаються у роки Другої світової війни. У 1941 році у Варшавському гетто Філіп, молодий польський єврей, разом зі своєю нареченою Сарою готуються до виступу в кабаре, де вони змушені підробляти, щоб фінансово допомогти своїм сім’ям. Під час прем’єри нової розважальної програми у глядацькому залі відбувається стрілянина, внаслідок якої гине Сара та близькі родичі Філіпа, що прийшли подивитися виставу. Два роки потому молодий чоловік влаштовується офіціантом у ресторан дорогого готелю у німецькому місті Франкфурт-на-Майні. Щоб уникнути смерті, приховує своє єврейське коріння та вдає із себе француза. Намагається мститися своїм ворогам-нацистам і водночас насолоджується життям, не сторонячись товариства гарних дівчат і жінок. Проте череда трагічних подій призводить до того, що щасливе та безтурботне життя Філіпа руйнується, як картковий будинок.

«Хто ти, Філіпе?» напевне сподобається українським глядачам, адже почуття головного героя стрічки – розгубленість, злість, біль втрати, бажання помсти, пошук себе у спотвореному війною світі – стали, на жаль, знайомими для багатьох українців. Історія молодого єврея Філіпа є актуальною в наші часи, коли тисячі громадян України змушені вибудовувати своє життя з нуля в дуже різних умовах. Стрічка дозволяє приміряти на себе досвід інших та задуматися над тим, як вирішувати складні моральні питання, на які немає жодної однозначної відповіді.

Драма «Хто ти, Філіпе?» з’явиться на екранах українських кінотеатрів 29 червня, натомість прем’єра фільму відбудеться на кінофестивалі Миколайчук Open у Чернівцях, який цьогоріч проходитиме з 15 по 20 червня.