Навчання в Варшавському університеті по програмі обміну для студентів

Один з найефективніших способів пізнання самого себе та світу навколо – так можна охарактеризувати участь у програмі обміну для студентів GFPS (Товариство студентського обміну у Центральній та Східній Європі).

Умовою участі у проекті була наявність власної науково-дослідницької ідеї та презентація результатів дослідження на спільному зібранні GFPS учасників, стипендиатів та організаторів. Ця молодіжна організація Східної та Центральної Європи надала мені можливість минулого семестру навчатися у Варшавському виші. Окрім занять в університеті, я досліджувала вплив англійської на польську мову, запозичення та відмінності граматичних структур. Результати своїх дослідницьких проектів ми (стипендіати з України, Німеччини, Білорусі) представляли ще в липні цього року. Усі теми робіт були оригінальними, студенти провели грунтовні дослідження та використали цікаві й новітні підходи до вивчення.

Варто зазначити, що окрім наукової частини, проект передбачав подорожі по Польщі та участь в багатьох екскурсіях і конкурсах. До прикладу, мене вразила стара й атмосферна архітектура міста Познань, де ввечері в центрі міста можна послухати живу музику (а часто й популярних українських пісень) та заблукати в одній із затишних вулиць, де розташовано багато кав’ярень. Остання зустріч учасників програми та презентація проектів відбувалася у Вроцлаві, одному із моїх улюблених міст Польщі. Кілька днів у Вроцлаві передбачали цікаву програму проведення вільного часу, де була можливість обрати екскурсію, відвідати декілька музеїв та спробувати як традиційної польської кухні, так і сучасного меню.

Згадуючи той період свого життя, я можу з впевненістю зазначити, що GFPS не тільки розширює світогляд, дарує друзів та незабутні спогади, але й може зовсім змінити життя. Протягом всього періоду проекту, його учасники у Варшаві постійно допомагали стипендіатам та проводили веселі й пізнавальні зустрічі, де кожен отримував можливість познайомитися із талановитою та товариською молоддю. Останнім часом я все частіше замислююся над тим, щоб стати однією із постійних учасників програми та презентувати локальну групу у Варшаві. Також, варто зазначити, що навчання в іншій країні допомагає значно покращити рівень володіння іноземною мовою.

Так, після семестру у Варшавському університеті та занять із польської мови в Київському політехнічному інституті ім. Ігоря Сікорського (КПІ), які проводив цікаво і змістовно дуже талановитий викладач пан Войцех Зволінський, я вирішила влітку спробувати допомагати українським біженцям у вивченні польської мови. Я особисто отримала викладацький досвід і переконалася які в Україні талановиті, наполегливі та дуже теплі душею люди.

Зараз столиця нашої країни-побратима – Варшава вже готується зустрічати новорічні свята. Підготовка до свят тут у повному розпалі. Головні вулиці в центрі міста й так звана «старувка» (старе місто) вже вбралися в святкові гірлянди й приймають величезну кількість туристів та гостей міста. На затишних вулицях можна відчути аромати глінтвейну та запашної й ситної польської кухні. Кожного року взимку відкривається святковий ринок на «старушці», де можна не тільки придбати різноманітні смаколики та новорічні забавки, але й покататися на ковзанах просто неба.

Сподіваємося цей Новий рік принесе Україні мир та спокій.

Зберігаємо надію й прагнення до перемоги в серці

Христина Галицька,
магістерка факультету лінгвістики КПІ