Вчені КПІ створили технологію виробництва «прозорої броні»

Співробітники Київського політехнічного інституту імені Ігоря Сікорського (КПІ) створили унікальну технологію, за допомогою якої виготовляється куленепробивне вогнетривке скло, назване авторами розробки «Прозора броня». Куленепробивне скло витримують постріли з автомата Калашнікова, зроблені з відстані 10 метрів.

“Технологія вже повністю готова. Зроблено та запущено спеціальну піч для виготовлення прозорої броні. Наразі завершуємо роботи ще й над технологією, яка дозволить оснастити наше скло системою підігріву – це потрібно, щоб перешкоджати його запотіванню та замерзанню”, – розповів керівник колективу розробників доцент, кандидат технічних наук Віктор Таранов.

Розробники кажуть, що всі високотехнологічні вироби потреб оборони коштують дорого. Щоб було зрозуміло масштаб цін, скло «Прозора броня» площею чверть квадратного метра (670 на 360 міліметрів) коштує 9 тисяч доларів (це якщо без підігріву). З підігрівом – 13 тисяч доларів. На кінцеву вартість впливають комплекс факторів – необхідна кількість, конфігурація скла і таке інше.

У технології виробництва багато технічних нюансів, які, мабуть, не надто цікаві та зрозумілі широкому загалу. Якщо пояснювати простою мовою, то береться 2 або більше заготовок скла та скріплюються між собою за допомогою технології полімеризації у створеній колективом унікальній пічці.

Джерело: PORTALTELE