Програма Національної агенції академічного обміну Республіки Польща ім. генерала Владислава Андерса – шанс для талановитої молоді з польським корінням зберегти зв’язок з батьківщиною

Програма Anders NAWA – це один з надзвичайно важливих проектів, який реалізується Національною агенцією академічного обміну Республіки Польща. Правила прийому заявок на участь цьогорічній едиції програми, який щойно почався, містять певні нововведення, проте її мета залишається незмінною – надати можливість талановитій молоді польського походження здобувати освіту на історичній батьківщині.

Anders NAWA – стипендіальна програма, адресована молодим людям з середовища польської закордонної діаспори, які бажають здобувати вищу освіту у вищих навчальних закладах Республіки Польща.

“Програма Anders NAWA поєднує дві цілі. З одного боку, це реалізація нашої місії, яка зобов’язує нас докладати всіх зусиль задля збільшення потенціалу польської науки шляхом інтернаціоналізації. З іншого боку, прагнемо надати талановитій молоді шанс здобути гарну освіту та у такий спосіб забезпечити можливість зберегти зв’язок з історичною батьківщиною, зокрема, через вивчення її історії та культури. Популярність цієї програми та величезна кількість заявок, які надходять щороку, свідчить про те, що молоді представники польської діаспори хочуть пам’ятати про своє коріння та цінують можливість здобуття вищої освіти у Польщі”, – каже Ґражина Жебровська, директор Національної агенції академічного обміну Республіки Польща.

Ці слова підтверджують цифри. У першій едиції у 2018 році було подано 1702 заявки н участь у програмі, натомість торік – аж 2122. У 2018 році було надано 645 стипендій, у 2021 році – 973.

“Фундаментом цієї програми є вибудовування відносин з молоддю польського походження. Хочемо зміцнювати їхню польську ідентичність. Показувати, як багато можливостей дає Польща, як великою є сила нашої традиції, а також переконувати в тому, що варто її культивувати та підтримувати. Саме у такий спосіб здобуваємо відданих людей, які готові пропагувати та збагачувати як польську освіту, так і науку”, – каже Пшемислав Чарнек, міністр освіти та науки Республіки Польща.

Досі учасниками програми Anders NAWA були молоді люди з різних куточків світу, при чому найбільша кількість – з України, Білорусі та з Казахстану – країн, у яких проживає чисельна польська діаспора.

Нововведення у правилах цьогорічного набору учасників програми розширюють коло заявників. Досі стипендію на навчання на ІІ ступені вищої освіти (магістратура) могли отримати лише особи, які мають підтверджене польське походження або Карту поляка. Зараз учасниками програми можуть стати також молоді люди – громадяни Польщі або іншої країни, які здобули повну середню освіту або навчалися на І ступені вищої освіти (бакалаврат) поза межами Польщі. Досі це стосувалося лише заявників, які хотіли навчатися на І ступені вищої освіти або здобувати освіту за спеціальностями з єдиною п’ятирічною магістерською програмою.

“Систематичне розширення кола учасників програми та її активне пропагування за кордоном, а також постійне збільшення пропозицій дозволяє сьогодні вперше з 2018 року запросити на навчання у магістратурі молодих людей, які мають польське громадянство, що досі унеможливлювало претендувати на отримання стипендії в рамках програми Anders NAWA. Умовою є перебування у громадянстві також іншої країни, а також здобуття повної середньої освіти та навчання на І ступені вищої освіти поза межами Республіки Польща. Таке рішення дозволяє подавати заявки на участь у програмі ще більшій кількості талановитої молоді”, – каже Ян Дзєдзічак, державний секретар, уповноважений уряду Республіки Польща з питань зв’язків з польською діаспорою та поляками за кордоном.

Перед початком навчання у Польщі, учасники програми можуть узяти участь у спеціальному підготовчому курсі. Метою цих занять є поглиблення знань з польської мови та з профільних предметів за обраною спеціальністю.

Заявки на навчання на І рівні вищої освіти (бакалаврат) та навчання за єдиною п’ятирічною магістерською програмою можна подавати до 15 липня 2022 року, натомість на навчання на ІІ рівні вищої освіти (магістратура) – до 12 травня 2022 року.

З більш детальною інформацією про програму Anders NAWA можна ознайомитися за посиланням:
https://nawa.gov.pl/nawa/aktualnosci/anders-nawa-szansa-dla-zdolnej-mlodziezy-o-polskich-korzeniach-na-lacznosc-z-krajem