Пропозиції Національного центра науки Республіки Польща для вчених з України

Національний центр науки Республіки Польща підтримує українських вчених, які, через бойові дії, виїхали до Польщі або планують це зробити найближчим часом та підготував для них спеціальну програму. Її метою є створення для науковців з України можливостей працевлаштування у польських наукових установах та проводження ними досліджень.

Скористатися програмою підтримки зможуть близько 50 осіб. Національний центр науки Республіки Польща профінансує їхнє перебування у Польщі протягом року, зокрема, забезпечить кошти, необхідні для працевлаштування у польських навчальних закладах і наукових установах і створення умов для наукової діяльності.

Учасниками програми можуть бути наукові співробітники, які мають принаймні ступінь кандидата наук (доктора філософії) та до початку бойових дій в Україні працювали в українських закладах вищої освіти та інших навчальних і наукових установах. Реалізуючи програму, можна займатися як фундаментальними, так і прикладними дослідженнями.

Процедура подання та оцінювання заявок на участь у програмі максимально проста та швидка. Подавати заявки можуть заклади вищої освіти та інші наукові й навчальні установи. Заявка має містити заяву від навчального закладу або наукової установи та резюме кандидата. Їх оцінюватимуть координатори дисциплін Національного центру науки Республіки Польща, а остаточне рішення прийматиме директор Центру. Крім того, всі формальності, пов’язані зі звітуванням про використання отриманих коштів, будуть зведені до мінімуму.

Бюджет програми складає 6 мільйонів злотих. Дана програма реалізується на замовлення Міністерства освіти та науки Республіки Польща.

Прийом заявок розпочався 28 березня поточного року та закінчиться у день, коли набір буде призупинено рішенням директора Національного центру науки Республіки Польща, про що заявників буде негайно повідомлено на інтернет-сторінці Центру.

Заявки подаються виключно в електронному вигляді через систему ePUAP, на адресу електронної скриньки Національного центру науки Республіки Польща: /ncn/SkrytkaESP, згідно з процедурою подання заявок.

Рішення про надання коштів буде прийнято протягом 1 місяця з дня подання заявки до Національного центру науки Республіки Польща. В обґрунтованих випадках цей термін може бути продовжено до 3 місяців.

З більш детальною інформацією можна ознайомитися за посиланням:
https://ncn.gov.pl/ogloszenia/konkursy/program-dla-naukowcow-z-ukrainy

Пропозиції працевлаштування для українських вчених доступні також у наведених нижче базах:
https://ncn.gov.pl/oferty-pracy-ukraina
https://scienceforukraine.eu/