Близько 800 пропозицій для науковців і студентів з України було зібрано в рамках ініціативи “Science for Ukraine”

За повідомленням Мацєя Мариля з Інституту літературних досліджень Польської академії наук, на сайті ScienceForUkraine.eu розміщено близько 800 пропозицій стажувань і стипендій з усього світу. Кількість таких пропозицій постійно збільшується, проте з огляду на справді величезні потреби, це лише крапля в морі.

Iніціатива #ScienceForUkraine (https://scienceforukraine.eu/) з’явилася у перші дні російського вторгнення в Україну, в рамках проекту, координованого Інститутом літературних досліджень Польської академії наук. Мета проекту – збирати та розповсюджувати інформацію про підтримку, яку надають студентам і науковцям з України академічні установи з усього світу.

«Спочатку ми розміщували інформацію про можливості надання такої підтримки у Твіттері. Згодом з’явилася інтернет-сторінка. Там можна ознайомитися з пропозиціями з усього світу. Звісно, їх найбільша кількість з території Європи», – сказав Мацей Мариль – завідувач Центру цифрової гуманістики Інституту літературних досліджень Польської академії наук. Він є одним з координаторів проекту.

Мацей Мариль додав, що зараз зібрано вже 800 пропозицій – деякі розраховані на окремих дослідників, інші – на декількох. За його оцінками, цього достатньо для 2-3 тисяч осіб.

На його думку, необхідна більш широка підтримка. «До початку бойових дій в Україні було 60 тисяч і 35 науково-технічних працівників (з чого майже половина – жінки). Це зображує масштаб потреб. Нам необхідно підготувати набагато більше пропозицій підтримки», – наголосив він.

Мацей Мариль звернув увагу, що не менш важливими є пропозиції курсів онлайн і дистанційні форми співробітництва з науковцями, які залишилися у себе на батьківщині.

«Нам необхідно забезпечити можливість брати участь у заняттях дистанційно та отримувати заліки, щоб переміщення або тимчасове закриття навчального закладу не означало перерви у навчанні», – зазначив Мацей Мариль.

Водночас він нагадав, що певна кількість біженців з України, насамперед студентів, не є українськими громадянами. Саме тому програми підтримки мають також враховувати таких людей.

Мацей Мариль сказав, що розраховує на підтримку цієї ініціативи з боку бізнесу. «Стажування для студентів і науковців могли би також запропонувати приватні компанії», – наголосив він.

Підтримка українських студентів і вчених передбачена положеннями Закону про допомогу громадянам Республіки Польща у зв’язку зі збройним конфліктом на території цієї держави, який було опубліковано минулого тижня у Законодавчому віснику Республіки Польща. Вищі навчальні заклади Польщі можуть приймати на навчання студентів з України за спрощеною процедурою, більш ліберальними стають також вимоги щодо працевлаштування українських вчених, зокрема у Польській академії наук та в науково-дослідних установах.

Також минулого тижня Національна агенція академічного обміну Республіки Польща запустила спеціальну програму «Солідарні з Україною». Її учасниками можуть бути польські ЗВО, які готові прийняти студентів та аспірантів з України, які бажають продовжувати навчання у Польщі.