Літні курси польської мови 2022 від Національної агенції академічних обмінів (Польща)

Шановні колеги!

Пропонуємо ознайомитись з наступною інформацією від NAWA.

ЛІТНІ КУРСИ

Літні курси польської мови проводять навчальні заклади, які отримали акредитацію Національної агенції академічного обміну Республіки Польща. Зокрема, у 2021 році це були такі заклади вищої освіти:

– Сілезький університет (м. Катовіце)
– Університет Марії Кюрі-Склодовської (м. Люблін)
– Лодзинський університет (м. Лодзь)

Учасниками програми літніх курсів можуть бути особи, які:

• є студентами або викладачами закордонних ЗВО,
• не проживають у Польщі,
• не навчалися у Польщі впродовж попереднього навчального року,
• польська мова не м їхньою рідною мовою.

Метою курсів є покращення та розвиток мовних навичок слухачів, а також поглиблення їхніх зв’язків з Польщею, заохочення до вступу на навчання у польські начальні заклади та у перспективі – сприяння налагодженню співробітництва з польськими ЗВО та компаніями в галузі науки й економіки.

Програма курсів передбачає інтенсивні заняття з польської мови як іноземної, практичні тренінги і майстер-класи, лекції з польської історії та культурно-розважальні заходи.

Всі учасники курсів відвідують заняття та додаткові заходи на безоплатній основі.

Учасники курсів зобов’язані:

1. відвідати не менш ніж 75% обов’язкових занять, передбачених програмою,
2. брати участь в оцінювальних заходах під час курсу та після його завершення, зокрема, заповнити онлайн-анкету, доступ до якої буде надано до закінчення навчання,
3. брати участь в оцінювальних дослідженнях, які проводяться Міністерством освіти та науки Республіки Польща,
4. співпрацювати з організатором курсу та викладачами з метою досягнення якнайкращих результатів навчального процесу.

Згідно з рекомендаціями Національної агенції академічного обміну Республіки Польща, підчас розгляду заявок учасників перевага віддається таким категоріям слухачів:

• для яких участь у курсах буде найбільш корисною з точки зору цілей організаторів (зокрема, йдеться про осіб, які пов’язують свою професійну та академічну діяльність з Польщею – тобто студентів, які навчаються за спеціальністю «польська мова та література» та майбутніх викладачів польської мови),
• які мають наукові досягнення, користуються авторитетом у своєму середовищі, публікують власні публіцистичні тексти, завдяки чому можуть впливати на громадську думку, а також сприяти поширенню позитивних уявлень про Польщу та формувати позитивне і доброзичливе ставлення до цієї країни,
• є громадянами країн-учасників програми Poland My First Choice (список додається),
• досі не користувалися такими формами підтримки польської держави.

Крім того, організатори курсів стежать за тим, щоб учасники курсів були представниками різних країн, різних навчальних закладів і навчатися на різних факультетах.

Літній курс Національної агенції Республіки Польща для іноземних викладачів польської pозрахований на іноземців, які викладають польську мову у закордонних навчальних закладах.

Його основна мета – підвищення кваліфікації та поглиблення знань польської мови, зокрема через відвідування занять з практичного вивчення польської мови, тренінги і майстер-класи, відвідування відкритих занять досвідчених викладачів й участь у лекціях з польської мови та культури. Важливим завданням курсів є інтеграція учасників у середовище викладачів польської мови з різних куточків світу.

Згідно з рекомендаціями Національної агенції академічного обміну, учасниками курсів для іноземних викладачів польської мови мають бути насамперед:

1. найактивніші викладачі, які мають велике навантаження та ведуть заняття в різних групах слухачів;
2. викладачів, які мають наукові досягнення, користуються авторитетом у своєму середовищі, публікують власні публіцистичні та наукові тексти, завдяки чому можуть впливати на громадську думку, а також сприяти поширенню позитивних уявлень про Польщу та формувати позитивне і доброзичливе ставлення до цієї країни,
3. викладачі, для яких участь у курсах буде найбільш корисною з точки зору цілей організаторів (зокрема, які мають можливість збільшити своє навантаження та бажають нею скористатися).

Крім того, організатори курсів стежать за тим, щоб учасники курсів були представниками різних країн, різних навчальних закладів і навчатися на різних факультетах.

У 2022 році передбачається черговий набір учасників програми. Організатори планують, що цього року, на відміну від двох попередніх, курси відбуватимуться у стаціонарному форматі та їх учасники приїдуть до Польщі, проте остаточне рішення буде прийняте найближчим часом. Крім того, незабаром на сайті Національної агенції академічного обміну Республіки Польща з’явиться детальна інформація про Літні курси польської мови-2022.