Понад 400 компаній по всьому світу домовилися разом скорочувати викиди парникових газів

Серед компаній чимало із транспортного сектору і важкої промисловості

Понад 400 компаній у галузях світової економіки з найбільшою кількістю викидів парникових газів – від перевезення вантажів до сталеплавильного виробництва – погодилися працювати разом над планами щодо декарбонізації (зменшення викидів СО2) до 2050 року, пише Reuters.

Про угоду оголошено в середу на Всесвітньому економічному форумі в Давосі.

В угоді беруть участь такі гіганти, як гірничодобувна компанія Arcelor Mittal, гігант вантажних перевезень Maersk і нафтовий гігант Shell.

Угода покликана повернути світову економіку на шлях більш агресивних скорочень викидів, що, на думку вчених, необхідно для запобігання найгіршим наслідкам через зміни клімату.

Компанії, які беруть участь в угоді, представляють сім глобальних галузей – сталеливарну, цементну, хімічну, алюмінієву, морську, авіаційну і автомобільну, – на них разом припадає майже третина світових викидів парникових газів.

Угода, яка отримала назву «Партнерство Місія можлива» (Mission Possible Partnership), зобов’язує ці компанії працювати з конкурентами, інвесторами, постачальниками і покупцями для розробки «угод про боротьбу зі зміною клімату» до 2024 року, щоб до 2050 року досягти нульових викидів.

Партнерство спрямоване на прискорення виконання вимог Паризької кліматичної угоди.

Фінансують це «Партнерство Місія можлива» фонд Bezos Earth Fund глави Amazon Джеффа Безоса і фонд Breakthrough Energy засновника Microsoft Білла Гейтса.

Як виявилося, обіцянок країн втримати підвищення глобальної температури на рівні 1,5 градусів Цельсія недостатньо, тому ініціативу щодо скорочення викидів повинні проявляти ключові галузі промисловості.

Наприклад, виробник літаків Airbus, такі авіакомпанії, як KLM, аеропорти, такі як Хітроу, і виробники палива, такі як Shell, будуть співпрацювати, щоб скласти план net zero (скорочення викидів до нуля – ред.) для всього сектору і прискорити перехід на екологічно чисті види авіаційного палива, наприклад, біопалива.

«Мова йде не тільки про виробництво, а й про те, що корпорації беруть на себе зобов’язання скоротити викиди по всьому ланцюжку поставок, щоб у всього сектору був стимул скорочувати СО2», – сказала Марія Менділусе, гендиректор кліматичної коаліції We Mean Business.

Організатори сподіваються, що угода про партнерство надасть імпульс наступному раунду міжнародних переговорів з питань клімату в Глазго в листопаді.

Нагадаємо, Грета Тунберг у Давосі розкритикувала обіцянки компаній «скоротити викиди до 2050 року», зазначивши, що на ділі це лише порожні «бла-бла-бла». Більше про це в матеріалі Mind «Грета Тунберг у Давосі: «Ви дієте так, ніби ваш дім горить, а ви вирішили дзвонити пожежникам через 30 років».

Крім того, глава фінансового конгломерату Standard Chartered заявив, що потрібно віддати сотні мільярдів компаніям, які справді борються з СО2.

Джерело: Mind.ua