Участь КПІ у космічній місії зонда «Хаябуса-2»

5 грудня 2020 року зонд «Хаябуса-2» успішно завершив перший етап своєї космічної місії й доставив на Землю ґрунт з астероїда Рюґу. Успіх був би неможливий без представників КПІ ім. Ігоря Сікорського, які виготовили теплові труби для модуля MASCOT – одного з чотирьох спускних апаратів «Хаябуси-2».

Космічна місія розпочалася ще 3 грудня 2014 року із запуску японського міжпланетного зонда «Хаябуса-2» з космодрому Танеґасима. Вона мала на меті дослідити Рюґу – астероїд класу С, орбіта якого проходить близько до орбіт Землі та Марса. Шлях зонда до Рюґу становив понад три мільярди кілометри і тривав близько 3,5 роки. У жовтні 2018 року модуль MASCOT зробив низку фото астероїда з висоти 51 метрів, успішно висадився на його поверхню і взяв ґрунт для досліджень. Загалом модуль функціонував протягом понад 17 годин, живлячись від акумулятора.

MASCOT має розміри 30х30х20 см і масу 9,6 кг. Його розробили інженери Німецького центру аерокосмічної промисловості й Національного центру космічних досліджень Франції разом із фахівцями КПІ ім. Ігоря Сікорського. Роль останніх полягала у створенні високоефективних теплопередавальних пристроїв зі змінним термічним опором та чітко визначеною конфігурацією і масою. Проєкт реалізовували на базі теплоенергетичного факультету КПІ під керівництвом професора Володимира Кравця (на фото у центрі) . В рамках проєкту науковці КПІ виготовили для модуля теплові труби метало-волокнистої пористої структури, причому їхнє ноу-хау полягало на підвищенні пористості з 60 до 90 відсотків, і, відповідно, підвищенні ефективності передання тепла. Щоправда, бажаних результатів наші науковці досягли не одразу. Експерименти тривали впродовж трьох місяців, а доведення до заданих параметрів – ще два. Загалом науковцям довелося виготовити кілька десятків труб, доки вони не досягли заданих параметрів.

А отже, завдяки застосуванню фундаментальних знань, технічній винахідливості та наполегливій праці фахівцям КПІ вдалося довести справу до кінця. Наш університет пишається своєю роллю в успішному виконанні космічної місії «Хаябуси-2».