Митецький проект «Поручень» на вулиці Івана Франка

Богдана Хмельницького, 29/2
оф. 17, Київ, Україна
подивитися на карті
+38 044 288 03 04

Київ, 18 листопада – 18 січня, вул. Івана Франка

Незабаром на вулиці Івана Франка у Києві має з’явитися дивовижний поручень. Його автор – польська мисткиня Ельжбєта Яблонська так розповідає про народження проекту: «Поручень – це своєрідна інтервенція в публічний  простір. Ідея народилася під час мого другого візиту до Києва в грудні 2012 року. Це пропозиція об’єкту, скульптури, яка ідеально вписується в контекст місця і часу. Це мистецький жест, звернений  до мешканців  Києва. Проект передбачає заміну існуючого на вулиці Івана Франка поручня на новий об’єкт, який буде виконувати виповнювати існуючу  функцію в кращий спосіб. В зимовий період поручень буде випромінювати тепло, завдяки вмонтованій в середину  системи обігріву. Тепло перил зігріє руки / тіло / фізичність перехожих. Аби розігріти  душу / серце / розум пропоную використати слова, що будуть вигравіровані на поручні».

Авторами поетичних текстів, що будуть вигравірувані на поручні, виступили: Софія Андрухович, Лесь Белей, Таня Малярчук, Дзвінка Матіяш, Остап Сливинський та Олександр Ушкалов.

Авторський шрифт для нанесення тексту став результатом конкурсу серед українських художніх ВНЗ. Переможець конкурсу –  Оксана Капранова.

Автор ідеї проекту – Ельжбєта Яблонська http://www.elajablonska.com/ народилась 1970 року в Ольштині. Закінчила факультет образотворчого мистецтва Університету Міколая Коперника у м. Торуні. Лауреат конкурсу Фонду Культури Deutsche Bank та Національної галереї «Захента» (2003). Організаторка перформансів. Її твори часто супроводжують іронічні коментарі щодо ситуації та статусу жінок у Польщі, які стають головними героїнями сучасного життя. Сповнене гумору, мистецтво Ельжбєти Яблонської допомагає побачити приховане у щоденному житті.  Доктор наук, працює на відділенні Образотворчого Мистецтва на кафедрі Інтермедійного Рисунку в Університеті Міколая Коперника у м. Торуні.

Автор проекту – Іван Мельничук народився в 1982 році в місті Луцьк. Архітектор, Художник член «Групи предметів», Групи Мельничук-Бурлака, також є членом ІніціативиСамозахистуТрудящихМистецтва. Живе та працює у Києві.

Фінансова підтримка проекту: Багрій Петро Іванович

У вересні ідея Поручня буда презентована  під час проведення проекту «Сходи», організованого Галереєю Лабіринт у Любліні.

Партнер проекту – Інститут Адама Міцкевича

nike sb china