[Анонс на 20.12.2014—21.01.2015] Виставка «1989. Кінець системи»

Богдана Хмельницького, 29/2
оф. 17, Київ, Україна
подивитися на карті
+38 044 288 03 04

Київ, 20 грудня – 21 січня, Відкриття виставки відбудеться у суботу, 20 грудня 2014 року о 12:00 у приміщенні Музею історії міста Києва (вул. Богдана Хмельницького, 7). 4 поверх. Вхід вільний

Музей історії міста Києва

Польський Інститут у Києві

Чеський Центр

Посольство Угорщини в Україні

Запрошують на відкриття виставки

«1989. Кінець системи»

та дискусію

«1989 – рік пробудження націй»

 

Вхід вільний

У 1989 році Європа зі східного боку “залізної завіси” стала ареною неймовірного досвіду. Як рідко в історії, багато народів упродовж короткого відрізку часу змірялися з шансом змінити свою долю. У січні передвістя системних змін були ледве помітні. У грудні – нове незалежне буття стало дійсністю у Польщі, Угорщині, Чехословаччині. У країнах, які провели демократизацію і які з часом було прийнято до Європейського Союзу, після 25 років рецидив комунізму здається неправдоподібним. Якби всі в Європі жили так, як ми – у стабільному демократичному світі – повернення до початку цього 25-ліття не було б так важливе. Однак, 2014 рік в Україні нагадує, що після 1989 року вся Європа не змінилася, а лише пересунула на схід свій кордон.

Виставку підготував осередок «Карта» у Варшаві. Вона складається з 29 стендів, на яких розміщено фотографії та текст, що стосуються не лише повалення комунізму та польського шляху до демократії, а й впливу подій у Польщі на визвольні рухи в Угорщині, колишніх НДР та Чехословаччині, Болгарії, Румунії і колишніх Прибалтійських республіках.

Важливим меседжем виставки є те, що процеси, які відбувались у 1989 році залежали один від одного. Тому, кожен стенд, який стосується 1989 року представляє сегмент з хронологією подій у кожній країні. На стендах, присвячених процесам трансформації закордоном, розміщена інформація з Польщі або інших країн регіону.

Текст виставки розбавлений цитатами учасників зазначених подій, а також і уривками зі щоденників звичайних громадян і їхніми спогадами. Завдяки цим елементам, відвідувач має можливість ознайомитись з історією повалення комунізму у конкретному регіоні центрально-східної Європи з перспективи часу.

Польщу під час дискусії представлятиме президент фундації «Kaртa», головний редактор історичного квартальника «Карта», автор монографії Театру Восьмого Дня «Восьмий день» та автобіографічних записок «Епізод-щоденник замкнення», Збіґнєв Ґлюза.

 Чехію – голова Групи усної історії Інституту вивчення тоталітарних режимів у Празі, редактор збірки інтерв’ю та есе про протести проти вторгнення країн Варшавської угоди до Чехословаччини у 1968 році «За вашу і нашу свободу», Адам Хардлік.

 

adidas Yeezy kaufen yellow