Проф. Томаш Лодиговський

Проф. Томаш Лодиговський є експертом у багатьох галузях, пов’язаних з чисельним аналізом та моделюванням складних механічних процесів з використанням найбільш складних властивостей матеріалів і станів навантажень. Серед інших наукова увага зосереджувалася на: випробуванні матеріалів при різних діапазонах швидкостей деформації та температур (з використанням набору стержнів Хопкінсона, встановлених у власних лабораторіях) та використання цих властивостей у чисельному аналізі; моделювання біомеханічних систем (сегменти хребта, розробка оптимальних імплантатів, моделювання операцій ангіопластики, тощо); надійність конструкцій під вибуховими навантаженнями; оптимізація проектування конструкцій, тощо. Документи, що показують ці досягнення, перераховані в додатку.

В якості керівника наукової групи проф. Лодиговський підготував 7 аспірантів і підтримав 4 для отримання профільних та професорських посад. Він був також науковим керівником робіт професорів. Пьотра Пержини (IPPT PAN Poland) і Джорджа Вояджиса (LSU USA), яким присвоєні почесні ступені.

З самого початку своєї кар’єри проф. Лодиговський був налаштований на співпрацю, взаєморозуміння і дружбу між вченими і студентами з багатьох країн. Він відвідав понад 20 країн світу, ініціювавши і підписавши багато міжнародних угод (зараз Познанська політехніка має понад 200 різних міжнародних угод).

Ректор Лодиговський був автором декількох нових напрямів дослідження, таких як: біоінженерія або авіація і космонавтика, а також 16 напрямів, які пропонуються студентам повністю англійською мовою. Саме англійська мова істотно сприяє обміну студентами і відкриває можливості для іноземних студентів навчатися в Познанській політехніці. Останні роки ректор Лодиговський приділяв велику увагу співпраці з навчальними закладами України, зокрема, з Києва (Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського), а також зі Львова, Івано-Франківська і Харкова. Відповідно до угод, укладених з КПІ ім. Ігоря Сікорського, ми розпочали декілька заходів за участю студентів, аспірантів (обмін, подвійний диплом і спільні програми PhD). Також розпочалося співробітництво між науковцями, яке знаходиться в сфері інтересів ректора Лодиговського.