[Дозвілля] Пророчі “усмішки” Остапа Вишні, що актуальні через століття

Напередодні 130-річчя від дня народження одного з найвідоміших письменників-сатириків в українській літературі згадуємо фрагменти з його гуморесок, які досі в тренді.

Остап Вишня (а точніше – Павло Губенко) з’явився на світ на Полтавщині 13 листопада 1889 року і виховувався в родині, де росли 17 (!) дітей. Але примудрився здобути медичну освіту, яку закинув заради літератури. Його дебют відбувся рівно століття тому, в 1919 році.

Вишня – засновник особливого жанру в літературі, якому сам придумав назву: замість слова фейлетон, вважав за краще називати свої короткі сатиричні твори “усмішкамі”. І видав кілька збірок “Вишневих усмішок”.

Жартував доволі їдко (ну, так на те й вона сатира), але це завжди було його фірмовим стилем – він і до себе із сарказмом ставився, не без критики. Ну, і земляків-українців (“чухраїнців” – від однойменного його твору) теж не особливо щадив, але справедливо.

Докази? Хоча б той факт, що багато його гуморесок цілком можна перекласти на нинішній час, і вони при цьому не втратять актуальності: ніби написано про сьогоднішній день України, а не про події майже сторічної давнини.

Джерело: “Йод.Медіа”