На Міжнародній конференції учні МАН обговорили переваги відновлюваної енергетики

Екологічні зобов’язання перед майбутніми поколіннями дають людству поштовх до розвитку інновацій для поліпшення навколишнього середовища. Нині відновлювальні джерела енергії є цінністю для всього суспільства, тому альтернативна енергетика є привабливою для інвесторів. Осторонь світового процесу не стоять і учні МАН.

Свої ідеї школярі презентували 15 і 16 травня у рамках ювілейної XX Міжнародної науково-практичної конференції «Відновлювана енергетика та енергоефективність у ХХІ столітті».

Участь у науковому обговоренні взяло 187 дослідників, представників влади, бізнесменів і студентів, а також 63 учні з усієї країни ‒ члени Малої академії наук України. Організатори запросили іноземних спікерів. Доповідали професор Інституту теплоенергетики Варшавського університету технологій Конрад Швірські та член правління головного водневого енергетичного агентства Європи «Hydrogen Europe» Айварс Стариковс. Гості з Польщі та Латвії розповіли про європейський досвід енергозбереження, перспективи і розвиток водневої енергетики, як її застосовують їхні країни.

Юні дослідники виступали з доповідями на Молодіжній секції конференції у приміщенні Науково-технічної бібліотеки ім. Г. І. Денисенка.

Серед енергоефективних ідей була презентована, приміром, установка десятикласника Олександра Вергелюка. Хлопець запропонував систему автоматичного освітлення на основі датчиків руху і світла та мікроконтролера. Система школяра сама аналізує, чи достатньо світла у приміщенні, а потім вмикає або вимикає електричне освітлення без втручання людини. Сашко вирахував річну економію для своєї школи: якщо його пристрої розмістити у кожному кабінеті, заощадження становитиме близько 15 000 гривень.

Ще одна учениця десятого класу Єлизавета Семенова приїхала з Олександрії, щоб презентувати свою ідею перероблення відходів. Школярка пропонує використовувати сміття як вторинну сировину. Для цього те, що люди викинули, потрібно заморозити, подробити і спресувати. Так виходить міцна і надійна плита. Її можна застосовувати у будівництві, виробництві меблів і труб.

Учні МАН уже вчетверте взяли участь у конференції. Проте якщо раніше заявок, та й самих учасників було менше, то цього року робота Молодіжної секції розширилася. Кількість доповідачів збільшилася, тому виступали вони не один, а вже два дні ‒ стільки ж, скільки працювали секції дорослих учасників конференції.

Відновлювана енергетика ‒ шлях до економічного розвитку й енергонезалежності країни. Те, що вдається залучити до роботи над цим учнів, є неабияким успіхом і надією на краще майбутнє нового покоління.

ДжерелоNike Series