Зустріч з професором Інституту теплоенергетики Варшавського університету технологій Конрадом Швірські

25 лютого 2019 р. у КПІ ім. Ігоря Сікорського відбулась зустріч з паном Конрадом Швірські, професором Інституту теплоенергетики Варшавського університету технологій, президентом компанії Transition Technologies S.A., провідним спеціалістом в сфері лібералізації ринку електроенергії Польщі (ІТ-системи та оптимізація управління енергоблоками).

У зустрічі також взяли участь пані Марина Крижанівська, ассистент проф. Швірськи; С.М. Шукаєв, начальник відділу координації міжнародної проектної діяльності ДМС; С. О. Кудря, завідуючий кафедри відновлювальних джерел енергії факультету електроенергоавтоматики; Г.І. Біднюк, заступник директора Українсько-Польського центру.

Проф. Шукаєв привітав гостей і надав слово проф. Кудрі С.О., який розповів про історію та традиції кафедри відновлювальних джерел енергії (ВДЕ), про плани Інституту відновлювальної енергетики НАН України та запросив до участі проф. Швірскі та колег його факультету у XX ювілейній Міжнародній науково-практичній конференції “ВІДНОВЛЮВАНА ЕНЕРГЕТИКА ТА ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІСТЬ У XXI СТОЛІТТІ”, яка відбудеться 15–16 травня 2019 року в КПІ ім. Ігоря Сікорського, передав рекламні матеріали. Проф. Кудря С.О. підкреслив зацікавленість у співпраці з ВУТ з питань «зеленої енергетики», подвійного диплому, програм обміну студентами ,аспірантами і науковцями.

Під час зустрічі професор Швірськи розповів, що зроблено для реалізації домовленостей розбудови співпраці між Варшавським університетом технологій (ВУТ) і Київським політехнічним інститутом ім. Ігоря Сікорського (КПІ). Він зустрічався з ректором ВУТ проф. Я.Шмідтом, деканом факультету механічної енергетики і аеронавтики, з студентськими науковими колами. Проф. Швірски подякував за запрошення і підтвердив свою участь у конференції 15-16 травня , обіцяв залучити своїх колег до участі. Списки учасників конференції від ВУТ проф. Швірскі надішле після 10 березня 2019 року. Логотип ВУТ буде на обкладинці збірника тез, в склад Оргкомітету конференції планується включити ректора ВУТ проф. Яна Шмідта або декана факультету механічної енергетики та аеронавтики (за їх згодою) та проф. Швірски.

Зокрема, учасників зустрічі було поінформовано, що ВУТ поки не має рішення МЗС Республіки Польща щодо поданої з КПІ заявки до Міністерства закордонних справ Польщі щодо фінансування спільного проекту “Innovative optimization systems of Ukrainian power units – transfer of Polish solutions” за програмою «Польська поміч для розвитку». На результати конкурсу очікують у середині березня.

Проф. Швірськи продовжує працювати в Києві за проблемами, пов’язаними із лібералізацією енергетичного ринку України.

Зокрема, проф. Швірски зустрівся з директором Інституту енергозбереження та енергоменеджменту проф. Денисюком С.П., є домовленість, що проф. Швірськи прочитає 2 лекції по 1,5 години кожна для студентів ІЕЕ стосовно досвіду Польщі у лібералізації енергетичного ринку, в квітні 2019 року проф. Швірські планує залучити 5 студентів ВУТ до участі у міжнародній конференції ІЕЕ.

Також проф. Швірські доповів , що є велика зацікавленість в ВУТ щодо налагодження двосторонньої системи взаємних поїздок вчених і студентів КПІ та Варшавської політехніки, та залучення нових проектів за кошти програми МЗС Польщі “Польська поміч для розвитку”. Він запропонував, що викладачі КПІ можуть вже зараз готувати свої лекції на англійській мові за напрямами: машинобудування, енергетика, аеронавтика і подавати їх до ВУТ. Вимоги щодо оформлення поїздок проф. Швірски надішле пізніше.

Професор Швірськи підтвердив готовність керівництва ВУТ сприяти і посилити співпрацю вчених КПІ із вченими Варшавської політехніки . Зокрема, обговорювалась можливість знаходження джерел фінансової підтримки для українсько-польської студентської наукової конференції в листопаді 2019 року.

За результатами обговорення було досягнуто наступних домовленостей:

  • ІЕЕ КПІ ім. Ігоря Сікорського запрошує проф. К. Швірські прочитати 2 лекції по 1,5 години для студентів і викладачів інституту у квітні 2019 року за темою «Лібералізація ринку енергетики в Україні, передача досвіду Польщі» з залученням студентів ТЕФ, ФЕА і ІЕЕ;
  • Проф. Швірски виступить із доповіддю на XX ювілейній Міжнародній науково-практичній конференції “ВІДНОВЛЮВАНА ЕНЕРГЕТИКА ТА ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІСТЬ У XXI СТОЛІТТІ”, яка відбудеться 15–16 травня 2019 року в КПІ ім. Ігоря Сікорського;
  • Інститут післядипломної освіти КПІ ім. Ігоря Сікорського за участі проф. К. Швірськи розпочинає підготовку фахівців за напрямом «Лібералізація ринку енергетики в Україні» (після оновлення законодавства України щодо лібералізації енергоринку України), узгоджує питання підготовки молодого викладача КПІ за цією тематикою проф. Швірски;
  • Теплоенергетичний факультет КПІ ім. Ігоря Сікорського готовий розглянути можливості створення програми «Двох дипломів» з Інститутом теплоенергетики Варшавського університету технологій за спеціальністю «Атомна енергетика»;
  • Наступна зустріч з проф. Швірски запланована 11-13 березня 2019 року (точна дата буде погоджена пізніше з проф. Швірски). На цю зустріч буде запрошено директора Представництва ПАН у м. Києві проф. Г.Собчука.
sneakers