Україна прагне міжнародної підтримки, щоб призупинити відтік мізків

28 жовтня 2023 року у виданні University World News опубліковано матеріал – “Ukraine seeks international support to stem brain drain” за авторства Брендана О’Меллі (Brendan O’Malley).

У статті висвітлюються зусилля України, спрямовані на збереження інтелектуального капіталу на тлі викликів, пов’язаних із війною та подальшим руйнуванням освітньої інфраструктури.

Заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький (на світлині) закликав західні університети переорієнтувати свою підтримку на спільне міжнародне онлайн-навчання на рівні бакалаврату та цільове фінансування українських програм на рівні магістратури та аспірантури. Міністр наголосив на негативному впливі конфлікту на систему вищої освіти країни, що призвело до значного скорочення державного фінансування та суттєвого зменшення кількості іноземних студентів, що зі свого боку спричинило фінансову скруту та зробило багато навчальних закладів нежиттєздатними. Переживаючи такі виклики, Україна прагне зміцнити зв’язки з європейськими університетами, закликаючи до розроблення спільних програм подвійних дипломів та призначення стипендій для нерезидентів, щоб підтримати своїх науковців та дослідників.

Незважаючи на нерівномірний вплив війни на різні університети, деякі з яких були повністю зруйновані, а інші працюють в онлайн-режимі майже безперебійно, міністр наголосив на нагальній потребі у фінансовій підтримці та розвитку інфраструктури. Автор статті підкреслює згубний вплив війни на психічне здоров’я молодих людей, особливо абітурієнтів та студентів, що ще більше загострює проблеми, з якими стикається країна. Визнаючи підтримку, отриману від різних міжнародних партнерів, зокрема польських університетів, у статті наголошується на важливості продовження зусиль, спрямованих на запобігання відтоку мізків з України, оскільки талановиті студенти та викладачі продовжують стикатися з економічними труднощами. Крім того, виключення російських закладів вищої освіти з європейських організацій відзначається як важливий крок у зміцненні України та утвердженні демократичних цінностей в її освітній системі.

У відповідь на кризу Лодзький університет та Конференція ректорів академічних шкіл Польщі (CRASP) пообіцяли надалі підтримувати зусилля України спрямовані на відбудову, наголошуючи на необхідності партнерства між польськими та українськими університетами та інтеграції українських закладів до Європейського дослідницького простору та простору вищої освіти. В центрі уваги залишається відбудова пошкодженої інфраструктури, сприяння студентській ініціативі та модернізація університетської мережі, що має вирішальне значення для остаточного відновлення України від руйнівних наслідків війни та її прагнення до членства в Європейському Союзі.

Докладніше за посиланням:
https://www.universityworldnews.com/post.php?story=20231028073035837&utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=GLNL0760