Від принципу до практики: Велика хартія університетів доводить свою цінність

9 вересня 2023 року у виданні University World News опубліковано матеріал – “From principle to practice: Magna Charta proves its worth” за авторства Ніка Мітчелла (Nic Mitchell).

У статті висвітлюється взірцевий приклад реагування польських університетів, зокрема Вроцлавського медичного університету, на гуманітарну кризу в Україні, що виникла внаслідок російського вторгнення. Ця підтримка слугує наочним підтвердженням принципів, викладених в оновленій Великій хартії університетів (Magna Charta Universitatum, MCU), яку підписали сотні лідерів університетів з усього світу. В документі наголошується на академічній свободі, інституційній автономії, відповідальності перед суспільством та швидкому реагуванні. У статті йдеться про майбутню конференцію в Польщі 23-25 жовтня, що її організовує Наглядова рада (Observatory) Великої хартії університетів. Майбутній захід має на меті дослідити, як ці принципи втілилися в позитивні дії в скрутний для України час.

Конференція на тему “Університети та реконструкція міст: роль досліджень і освіти” ставить собі за мету показати, як польські університети та суспільство об’єдналися, щоб підтримати Україну під час війни. Польща була обрана місцем проведення конференції для того, щоб дати можливість міжнародним делегатам дізнатися з перших вуст про гуманітарні та міграційні зусилля у відповідь на цю війну. Це також дає можливість українським представникам поспілкуватися з міжнародними університетами-партнерами, які виявили свою солідарність і підтримку.

У публікації представлено статтю докторки Агати Стшадали (Agata Strzadala) з кафедри медичних гуманітарних та соціальних наук Вроцлавського медичного університету, яка висвітлює реагування Вроцлава на гостру кризу біженців, спричинену російською агресією в Україні. Авторка підкреслює важливість чіткої комунікації, психологічної підтримки та громадських ініціатив під час кризи. Пані Стшадала пояснює роль університетів у громадянському суспільстві під час міграційних криз та підкреслює необхідність для університетів бути співчутливими й відповідальними перед суспільством. Стаття завершується словами про те, що позиція Вроцлавського медичного університету є яскравою ілюстрацією принципів відповідальності й чуйності до суспільства, які сповідує Велика хартія університетів. У статті також згадується ініціатива Наглядової ради Великої Хартії університетів щодо фінансування дослідницьких проектів, присвячених цим принципам та їх практичному впровадженню в університетах по всьому світу.

Детальніше за посиланням:
https://www.universityworldnews.com/post.php?story=20230908101430567&utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=GLNL0753