КОНФЕРЕНЦІЯ ВИКЛАДАЧІВ ПОЛЬСЬКОЇ МОВИ

З 3 по 6 серпня 2023 року у Вроцлаві відбулася щорічна конференція викладачів польської мови як іноземної, організована Національною агенцією академічного обміну Республіки Польща.

У конференції взяли участь більш як 70 викладачів, які протягом нового навчального року працюватимуть у 40 країнах на 5 континентах, у 82 іноземних ЗВО. Заняття з польської мови проводяться у рамках освітніх програм з польської філології, полонознавства та славістики, а також у формі факультативних занять. Найчисельніша група викладачів працює у Китаї, Франції та Україні (у Києві, Харкові, Черкасах, Кам’янець-Подільському, Миколаєві, Тернополі та Одесі). До Вроцлава приїхали також викладачі польської мови, які працюють, зокрема, у Бельгії, Хорватії, Чехії, Індонезії, Молдавії, Румунії, Казахстані, США, Словаччині та в багатьох інших країнах. Завдяки їм щороку польську мову вивчають близько 2500-3000 іноземців. Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського (КПІ) представляв старший викладач кафедри української мови, літератури та культури Войцех Зволінський, який викладає польську мову в КПІ.

Ми тут зустрілися, щоб говорити про майбутнє Програми навчання польської мови за кордоном Національної агенції академічного обміну Республіки Польща, щоб збагатити свої знання про викладання польської мови та щоб подумати, що можна зробити краще. Це неповторна нагода, щоб підвищити рівень професійної компетентності наших викладачів та обмінятися спостереженнями в області публічної дипломатії. Розпочинаємо співпрацю з навчальними закладами у чотирьох нових країнах. Це Мексика, Йорданія, Тайланд та Ісландія. Нові навчальні центри будуть відкриті також у США та Італії. Це свідчить про те, що є дедалі більше можливостей розвитку наших програм – сказав, відкриваючи цьогорічну конференцію, Давид Костецький – директор Національної агенції академічного обміну Республіки Польща.

Конференція викладачів польської мови створила чудову можливість інтенсивного обміну досвідом, зустрічей з експертами з питань методики викладання польської мови як іноземної та підвищення рівня професійної компетентності. Для нових викладачів це була також нагода, щоб краще ознайомитися з програмами Національної агенції академічного обміну Республіки Польща.

Серед запрошених гостей був, зокрема, представник Департаменту публічної та культурної дипломатії МЗС Республіки Польща Александер Кропивницький – колишній Надзвичайний і Повноважений Посол Республіки Польща в Ефіопії, який розповів про діяльність дипломатичних установ з підтримки навчання польської мови за кордоном. Звісно, програма конференції не могла обійтися без зустрічей з експертами.

Професор Роман Левицький з Вроцлавського університету представив розмаїття методів у навчальному процесі. Лекція стала вихідною точкою у дискусії про різноманітні індивідуальні особливості слухачів, які вивчають польську мову, їхні інтереси та здібності.

Професор Пшемислав Е. Ґембаль з Гданського університету провів майстер-клас, що мав на меті опрацювання концепцій, ініціатив і комплексу дій, які спрямовані на підтримку Програми навчання польської мови за кордоном і її учасників у всьому світі.

Під час другого дня конференції викладачі польської мову зустрілися з фахівцями з Вроцлавського університету. Доктор Анна Маєвська-Творек у своїй доповіді звернула увагу на питання фонетики та розповіла про особливості навчання іноземців польської вимови. Своєю чергою, доктор Анна Журек говорила про правила польського мовленнєвого етикету, а також про вербальні і невербальні способи його вираження. На завершення Марта Ґолембйовська представила нові підручники з польської мови для іноземців. Поділилися також досвідом організації та проведення сертифікаційних іспитів з польської мови як іноземної.