ЗУСТРІЧ ВИКЛАДАЧІВ ПОЛЬСЬКОЇ МОВИ

З 18 по 21 серпня 2022 року у Любліні відбулася конференція для викладачів польської мови як іноземної, яку організувала Національна агенція академічного обміну Республіки Польща (НААО).

У конференції взяло участь близько 40 осіб, які за дорученням НААО навчають польської мови у вищих навчальних закладах у різних регіонах світу. У Любліні зустрілися викладачі, зокрема, з Вірменії, Грузії, України, Індії, Індонезії, Китаю, Франції та Ірландії. Дехто брав участь у роботі конференції дистанційно. Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського представляв старший викладач кафедри української мови, літератури та культури Войцех Зволінський, який вже 9 років викладає польську мову в нашому університеті.

– Наші викладачі є послами не лише польської мови, але, насамперед, польської культури у широкому розумінні цього слова. І ми це дуже цінуємо. Викладачі польської мови співпрацюють з навчальними закладами, дипломатичними установами, полонійними організаціями та місцевими товариствами, які об’єднують представників польської діаспори, активно долучаючись до організації польських подій – сказав, відкриваючи конференцію, Давид Костецький, новопризначений директор Національної агенції академічного обміну.

За задумом організаторів, конференція для викладачів польської мови – це можливість обміну досвідом між її учасниками, здобуття нових знань, а також ознайомлення з діяльністю Національної агенції академічного обміну, її ініціативами та реалізованими програмами.

Серед запрошених гостей був, зокрема, Пьотр Семенюк – директор Департаменту міжнародного співробітництва Міністерства освіти та науки Республіки Польща, який розповів про польську мову як національний експортний ресурс та Яцек Реґіня-Захарський – директор Департаменту Стратегії закордонної політики МЗС Республіки Польща, представник МЗС у Раді НААО, який визначив мову як інструмент боротьби та суперництва у сучасних міжнародних відносинах. На значення популяризації мови з перспективи роботи дипломатичних установ звернув увагу учасників конференції Рафал Семяновський – Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща у Бельгії. Про мовну дипломатію, розвиток навчання польської мови в різних куточках світу, про зростання та зменшення зацікавленості у вивченні польської мови залежно від географічного регіону розповідали Йоанна Вайда – заступник директора Департаменту публічної і культурної дипломатії МЗВ РП та Агнєшка Скєтерська – керівник Відділу програмування та аналізів Департаменту публічної та культурної дипломатії МЗС РП.

Крім того, програмою конференції були передбачені зустрічі з фахівцями у царині методики викладання польської мови як іноземної. Зокрема, Магдалена Смолень-Вавжусішин з Люблінського католицького університету прочитала лекцію з функціональної граматику сучасної польської літературної мови. У своєму виступі вона не оминула увагою явища, які сприймаються неоднозначно чи навколо яких точаться дискусії науковців. Доповідачка торкнулася таких тем як мовне тренування, індукція та дедукція, метамова тощо.

Агнешка Ясінська з Педагогічного університету у Кракові пояснювала, як правильно запланувати курс польської мови. Звернула увагу, зокрема, на необхідність аналізу потреб слухачів і визначення мети курсу, вибір методики викладання та підготовку навчальної програми, вибір підручників, зрештою, опрацювання тестів, контрольних робіт та інших форм оцінювання.

Марцін Карвовський ознайомив учасників конференції з можливостями застосування гейміфікації у викладанні іноземних мов.

Своєю чергою, круглий стіл викладачів став чудовою нагодою для обміну досвідом і презентації заходів, які організовують викладачі, які працюють за направленням НААО. Зокрема, викладач польської мови у Харківському національному університеті ім. Каразіна Славомир Вавришук розповів про роль акторських здібностей викладача та їх практичне застосування. Міхал Ястшембський з Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького провів майстер-клас для викладачів, метою якого був обмін досвідом і обговорення пропозицій урізноманітнення занять з польської мови.

Важливо, що під час люблінської зустрічі відбулася презентація результатів програми НААО «Промоція польської мови», у рамках якої викладачі розповіли про свій досвід і досягнення, пов’язані з реалізацією цієї програми.

Зокрема, викладачка польської мови в Університеті Палацького в Оломоуці (Чехія) Александра Стажинська розповіла про картину світу та людини у світлі сучасної та давньої польської мови та про програму семінарів та етнолінгвістичних майстер-класів для студентів та аспірантів.

Згаданий вже Славомир Вавришук з Харківського національного університету ім. Каразіна представив проект «Польські чотири пори року у Харкові. Зустрічі з польською культурою, мовою та історією» та розказав про польсько-українські культурні взаємини в період романтизму як інструмент для успішної популяризації польської мови.

Рената Сєґєнь, викладачка польської мови в Університеті міжнародних справ у Ґуанчжоу (Китай), розповіла, зокрема, про інтернет-портал ADAM.PL (Akademia Doskonalenia Adekwatności Mowy Polskiej – Академія вдосконалювання адекватності польської мови), розробленим в Університеті Адама Міцкевича у Познані. Це відповідь на потребу в новому, нестандартному підході до популяризації польської лінгвокультури у світі, своєрідне поєднання потенціалу познанської полоністики з найважливішими досягненнями зарубіжних полоністів.

Організатори підготували також невелику екскурсійну програму, в рамках якої учасники конференції змогли ознайомитися з пам’ятками Любліна та відвідати мальовниче містечко Казімєж-Дольний над Віслою.