Розсилка МОН України для науковців №47

Вітаємо, шановні науковці!

Ми відновлюємо нашу регулярну розсилку про найважливіші новини МОН, які стосуються науки. У цьому листі – про ключові зміни, пов’язані з воєнним станом, та актуальні можливості для українських науковців від міжнародних партнерів.

ПОРТАЛ ERA4UKRAINE ДЛЯ ДОПОМОГИ УКРАЇНСЬКИМ ВЧЕНИМ

Європейська Комісія запустила портал ERA4Ukraine для надання інформаційних і допоміжних послуг українським вченим, які вимушені виїхати за кордон через війну. Портал об’єднує ініціативи на рівні ЄС, окремих країн і неурядових установ.

На порталі можна знайти інформацію про:

визнання дипломів;

актуальні вакансії;

отримання соціальної допомоги;

пропозиції житла для вчених і членів їхніх родин.

Наразі на порталі розміщено інформацію щодо підтримки українських вчених від 30 країн. Більше деталей – за посиланням.

ТЕЛЕГРАМ-БОТ INFO SCIENCE BOT

Для оперативного інформування науковців, інноваторів та стартапів про новини та можливості МОН запустив Телеграм-бот Info Science Bot.

Info Science Bot інформує про:

актуальні можливості для інноваторів і науковців;

актуальні новини та дипломатичні кроки органів влади і наукової спільноти про протистояння російській агресії;

запровадження санкцій щодо російської федерації нашими міжнародними партнерами.

Ви також можете самостійно надсилати в бот актуальні новини, повідомлення про важливі події, пропозиції щодо створення безпечних умов праці, а також підтримки науки та інновацій в Україні та за її межами.

БРАЗИЛІЯ ВІДКРИВАЄ ПРОГРАМУ ІНТЕГРАЦІЇ УКРАЇНСЬКИХ ВЧЕНИХ

Уряд штату Парана за підтримки фонду Араукарія та Головного управління науки, техніки та вищої освіти Бразилії оголосив про прийом та інтеграцію українських науковців, які вимушені покинути країну через повномасштабне військове вторгнення росії.

Основною метою програми є надання можливості науковцям з українських університетів продовжувати свої дослідження в університетах штату Парана впродовж терміну до двох років. Очікується, що до програми буде долучено до 50 науковців, що мають наукове звання доктора наук, і які працюють або працювали в університетах України над розробкою дослідницьких проєктів. Ці викладачі отримають можливість викладати та підвищувати кваліфікацію в університетах штату Парана.

Для участі у програмі зацікавлені науковці мають подати заявку обсягом до двох сторінок українською, португальською або англійською мовою, де б містилася інформація про сферу дослідження, його мету і завдання.

Більше деталей про програму – ось тут.

НАЦІОНАЛЬНЕ АГЕНТСТВО З ПИТАНЬ АКАДЕМІЧНИХ ОБМІНІВ ПОЛЬЩІ ДОПОМОЖЕ СТУДЕНТАМ І НАУКОВЦЯМ З УКРАЇНИ

З метою підтримки студентів і докторантів, які евакуюються до Польщі з України, NAWA запускає інформаційні канали українською мовою в межах спеціального профілю NAWA Україна.

Для підтримки біженців NAWA запускає програму під назвою «Солідарні з Україною», у межах якої студенти та аспіранти матимуть можливість навчатися в Польщі, проводити роботу, пов’язану з підготовкою докторської дисертації або брати участь у інших формах навчання (мовних або підготовчих курсах) у період з березня по вересень 2022 року. Крім звільнення від плати за навчання, учасникам виплачуватиметься стипендія.

Необхідну інформацію щодо перетину кордону, перебування в Польщі, отримання медичної допомоги та подальших дій після перетину кордону можна знайти за посиланням.

ДОСТУП ДО ЕЛЕКТРОННИХ РЕСУРСІВ ПРОВІДНИХ ВИДАВНИЦТВ СВІТУ

Українським науковцям до кінця 2022 року надано безкоштовний доступ до повнотекстових електронних ресурсів, які доступні в межах проєкту Research4Life.

Перелік доступних ресурсів суттєво розширено, більш ніж 15 видавців додатково відкрили електронні колекції книг і журналів для користувачів з України. Зокрема, надано доступ до ресурсів таких великих видавництв: Elsevier, Springer Nature, John Wiley & Sons, Taylor & Francis, Emerald, Sage Publications, Oxford University Press, Cambridge University Press, IOP Publishing тощо.

Наразі майже 75 тис. книг, понад 12,5 тис. журналів і бази даних доступні для фахівців закладів вищої освіти та наукових установ України. Повний перелік ресурсів, до яких надано доступ, можна переглянути за посиланням, зазначивши у відповідних полях назву країни та тип установи.

Для отримання доступу закладам вищої освіти, науковим установам, іншим установам і організаціям необхідно зареєструватися. На платформі вже зареєстровано понад 200 українських установ. Представники платформи забезпечують швидкий розгляд заявок від установ з України, які продовжують активно надходити.

ЗМІНИ ДО ПОРЯДКУ ПРИСУДЖЕННЯ ТА СКАСУВАННЯ РІШЕННЯ ПРО ПРИСУДЖЕННЯ СТУПЕНЯ ДОКТОРА ФІЛОСОФІЇ

У зв’язку з воєнним станом Уряд ухвалив зміни до Порядку присудження ступеня доктора філософії та скасування рішення разової спеціалізованої вченої ради закладу вищої освіти, наукової установи про присудження ступеня доктора філософії.

Враховуючи умови воєнного часу, з метою захисту прав і законних інтересів здобувачів ступеня доктора філософії, надання можливості відновлення освітньо-наукової інфраструктури після війни, пропонується не враховувати при обчисленні строків (визначених Порядком) період воєнного стану та наступні три місяці після його завершення.

На сьогодні все!

Нагадуємо, що якщо ви НЕ хочете отримувати цю розсилку, заповніть цю анкету.

Якщо ж хтось із ваших колег, друзів чи знайомих також хоче отримувати цю розсилку, то вони можуть заповнити анкету за посиланням, і ми додамо їхні мейли до переліку адресатів.

З повагою
команда Міністерства освіти і науки