Допомога біженцям з України у Варшаві

Всі народи світу підтримують українців сьогодні у важкі часи війни. Польща прийняла наших біженців, наші вчені і студенти проводять дослідження в польських наукових і університетських установах і зараз. Пропонуємо читачам ознайомитись з інформацією від магістерки ФЛ КПІ Христини Галицької з Варшави.

У часи війни рф з Україною Польща надає Україні величезну допомогу. Зокрема, влада Польщі ввела низку пільг для громадян України, таких як безкоштовний проїзд громадським транспортом Варшави або скасування плати за гуртожиток для студентів.

Надзвичайно ефективною є допомога на добровільних засадах. Два головних волонтерських пункти Варшави: вокзали Варшава Заходня та Варшава Всходня. Там надається допомога в доступі до інформаційних точок тощо. Велика група волонтерів також працює в пунктах тимчасового розміщення. Зокрема, вона відповідає за переклади, підтримку процесу реєстріції українців.

Багато поляків та українців у Варшаві доєднуються до волонтерських організацій, таких як:

  • Український дім у Варшаві. Він є однією з головних інституцій, яка надає допомогу біженцям у Варшаві. Більше інформації можна знайти на сайті https://ukrainskidom.pl/.
  • Варшавський багатокультурний центр. Він є головною інституцією міста, яка допомагає іноземцям, які проживають або тільки прибувають до Варшави. Зараз їх допомога, в основному, спрямована на громадян України. Більше інформації на сайті https://centrumwielokulturowe.waw.pl/.

Інші організації, які надають допомогу українським родинам та дітям:

  • Strefa Wolnosłowa;
  • Fundacja Dla Wolności;
  • Fundacja Zwalcz Nudę;
  • Centrum Kultury Filmowej im. Andrzeja Wajdy.

Час від часу під посольством рф у Варшаві відбуваються кількатисячні мітинги проти агресії Кремля. А нещодавно стало відомо, що Польща заблокувала банківські рахунки посольства рф у Варшаві.

Окрім безкоштовного проживання в гуртожитках, українські студенти можуть отримати безкоштовну психологічну допомогу на базі Варшавського університету (Centrum Pomocy Psychologicznej UW).

Проживаючи в гуртожитку, я зустріла багатьох студентів з різних міст України. Ми впевнені що попри весь той біль, який нам доводиться зараз кожний день переживати, перемога буде за нами, оскільки українці є нацією із найбільшою силою волі та почуттям глибокої любові до рідної землі.

Христина Галицька