НОВИНИ «ВЕРНАДСЬКОГО»: СКЛАД ЗИМУВАЛЬНОГО ЗАГОНУ 27-Ї УАЕ ТА НОВИЙ СЕЗОННИЙ ЗАГІН

До уваги науковців!

Визначено склад зимувального загону 27-ї Української антарктичної експедиції, який в березні вирушить на станцію «Академік Вернадський» і працюватиме там понад рік. У цій команді буде більше науковців, ніж зазвичай, 3 жінки та один з наймолодших учасників за всі роки.

Збільшення кількості вчених дозволить Україні розвивати наукові дослідження в Антарктиці, які зараз є особливо актуальними для всього світу. Зокрема, одним із завдань метеорологів 27-ї УАЕ є участь у великому міжнародному проєкті «Рік полярних передбачень», про який докладно можна прочитати тут.

Очолить 27-му УАЕ один з найдосвідченіших українських полярників – геофізик Юрій Отруба. Він уже 6 разів зимував на “Вернадському”, а в 25-й УАЕ був керівником експедиції. Докладніше про склад 27-ї УАЕ – на сайті НАНЦ.

Крім того, свій шлях до Антарктиди почав новий сезонний загін. Він складається з 11 спеціалістів: 7 вчених і 4 інженерів. Вони вилетіли з України до Чилі 4 лютого. Планується, що сезонна експедиція працюватиме на «Вернадському» впродовж кількох місяців.

До речі, 6 лютого станції «Академік Вернадський» виповнилося 26 років. З цієї нагоди НАНЦ підготував добірку цікавих фактів про станцію – ознайомлюйтесь із нею за посиланням.

А ще цього тижня на станції зареєстровано температурний рекорд +12,7 С°. Попередній рекорд був зафіксований 1985 року, і він становив +11,7 С°. Водночас аномальні температури були відзначені й на інших антарктичних станціях на острові Кінг Джордж, що розташований північніше «Вернадського».

Команда Міністерства освіти і науки