СТИПЕНДІАЛЬНА ПРОГРАМА ІМ. ЛЕЙНА КІРКЛЕНДА 2022/2023 У ПОЛЬЩІ

Фонд «Лідери змін» оголошує наступну едицію відкритого конкурсу для кандидатів з Вірменії, Азербайджану, Білорусі, Грузії, Казахстану, Киргизстану, Молдавії, Росії, Таджикистану, УКРАЇНИ та Узбекистану на здобуття стипендії ім. Лейна Кіркленда у Польщі у 2022-2023 навчальному році.

Стипендіальна програма ім. Л. Кіркленда впродовж більш 20 років підтримує індивідуальний розвиток молодих, цілеспрямованих та активних громадян держав Східної Європи, Південного Кавказу та Центральної Азії. Починаючи з 2000 року, у програмі взяло участь майже 1000 стипендіатів. Серед випускників програми є нинішні члени урядів, топ-менеджери великих міжнародних корпорацій, керівники органів самоврядування та відомі громадські діячі. Засновником і куратором програми є Польсько-американський фонд свободи. Програма ім. Лейна Кіркленда отримує також фінансування від Національної агенції академічного обміну Республіки Польща (NAWA).

Програма розпочинається у вересні року та розрахована на 9,5 місяців. На початку стипендіати беруть участь у настановно-підготовчому з’їзді, який має на меті їх підготовку до участі у програмі через ознайомлення з польською мовою та наближення повсякденних реалій Польщі. Важливе значення має також інтеграція учасників програми у середовище, в якому перебувають люди з різних країн, які є носіями різних культур і традицій та відрізняються за рівнем освіти, життєвим досвідом і особистими поглядами. Наприкінці з’їзду у вищому навчальному закладі, який приймає стипендіатів відбувається урочиста церемонія відкриття програми. Далі учасники протягом двох семестрів реалізують індивідуальну навчально-наукову програму. Її невід’ємною частиною є також курси польської мови. Партнерами програми є провідні польські заклади вищої освіти у п’ятьох містах: Варшава, Краків, Вроцлав, Познань, Люблін. Cтипендіати можуть їх вибирати на власний розсуд.

Впродовж навчального року стипендіати тричі зустрічаються в інтеграційних з’їздах, які відбуваються у згаданих п’ятьох містах. Метою цих заходів є поглиблення дружніх і партнерських відносин між учасниками програми та ознайомлення їх з різними регіонами Польщі.

На початку другого семестру програми координатори та наукові керівники пропонують учасникам стажування в державних і приватних установах та неурядових організаціях, які здебільшого тривають 2-3 тижні. Крім того, для стипендіатів проводяться різноманітні тренінги та майстер-класи.

Завершенням участі у програмі є підготовка та захист дипломної роботи (обсягом мінімум 50 сторінок), що складається з двох семестрових робіт, які необхідно написати наприкінці кожного семестру. Роботи захищаються у кінці травня – на початку червня.

Учасникам програми надається стипендія в розмірі 18 000 злотих, яка виплачується дев’ятьма частинами протягом дев’яти місяців. Крім того, організатори надають грошову підтримку (приблизно до 4200 злотих щомісяця), яку можна використати, зокрема, для оплати житла протягом усієї програми, для оформлення страхування, для оплати проїзду з місця проживання до місця реалізації програми та назад, для придбання навчальної літератури та дидактичних матеріалів тощо.

Очікується, що учасниками програми стануть державні службовці, представники органів місцевого самоврядування, юристи, підприємці, особи, які обіймають керівні посади в бізнесі, неурядових організаціях, культурі, освіті, у сфері охорони довкілля та охорони здоров’я, викладачі вищих навчальних закладів, журналісти та громадські діячі. Вони повинні мати вищу освіту й бути зацікавленими у розвитку демократії, ринкової економіки та громадського суспільства у своїх країнах і в цілому в регіоні.

ГАЛУЗІ:
– Економіка та менеджмент
– Управління бізнесом, неурядовими організаціями, культурою, освітою та охороною здоров’я
– Державне та муніципальне управління
– Правознавство та юриспруденція
– Суспільні науки (соціальна психологія, соціологія)
– Політичні науки та міжнародні відносини
– Охорона довкілля та клімату
– Питання безпеки та кібербезпеки
– Кризовий менеджмент
– Політика розвитку та гуманітарна допомога

УВАГА! Термін подання заявок на участь у програмі ім. Лейна Кіркланда спливає 1 березня 2022 року.

З більш детальною інформацією можна ознайомитися за посиланням:
https://kirkland.edu.pl/wp-content/uploads/2021/12/PL-ogloszenie-KIRKLAND-2022_2023.docx.pdf