Амбітні університети Польщі тестують французьку модель консолідації

Вальдемар Сивінський, Казімєж Біланов

Університети Польщі з великою увагою стежили за процесом консолідації у Франції, що призвело до створення Університету Париж-Сакле та, особливо, Університету Гренобль Альпи в надії, що деякі задуми, які були здійснені у Франції, також спрацюють у Польщі.

Виникає закономірне питання – чому Норвегія та Швеція оплачують навчання своїм студентам, які навчаються на докторів у польських медичних закладах освіти або чому німецькі фірми із задоволенням наймають інженерів, які здобули освіту у польських технологічних університетах. Відповідь проста: випускники університетів Польщі отримують якісну освіту європейського рівня. І все ж загалом польські університети недостатньо добре відомі на міжнародному рівні, вони відстають від західних закладів освіти в міжнародних рейтингах університетів.

Ректори університетів усвідомлюють це та, зрозуміло, засмучуються незадовільним міжнародним становищем. Але вони також розуміють, що для покращення свого становища вони повинні діяти.

Новий закон про вищу освіту може забезпечити їм певну допомогу. У 2018 році він запровадив «Ініціативу досконалості – дослідницький університет» або IDUB (Inicjatywa Doskonalosci – Uczelnia Badawcza польською мовою), забезпечуючи скромне додаткове фінансування для двох десятків обраних університетів. Крім того, новий закон, нехай незначно, але привідкрив двері до консолідації закладів вищої освіти.

Детальніше за посиланням: https://www.universityworldnews.com/post.php?story=20210903120559532