У Лісабоні стартувала програма «Горизонт Європа»

Інаугураційна конференція старту програми «Горизонт Європа 2021-27» відбулася 2 лютого в Культурному центрі Белем в Лісабоні. Організований під головуванням Португалії в Раді Європейського союзу спільно з Європейською Комісією, онлайн-захід зібрав спікерів з усієї Європи, в ході якого виступали дослідники, провідні представники ділових кіл, політики та урядовці. Мета конференції – мобілізація зусиль в масштабах всієї Європи на здійснення цієї програми та її поєднання з національними програмами відновлення і стійкості під час підготовки в рамках плану порятунку «Наступне покоління ЄС 2021-27».

На конференції особливо обговорювалися ідеї сприяння одночасному переходу до зеленої економіки і цифрових технологій в Європі у поєднанні зі стійким відновленням через оновлений Європейський дослідницький простір ERA. Порядок денний динамічного форуму включав п’ять сесій під назвами: «Мобілізація програми «Горизонт Європа» та плану «Наступне покоління ЄС» разом із національними державними та приватними інвестиціями на сприяння переходу до зеленої економіки і цифрових технологій у всіх регіонах ЄС в контексті оновленого Європейського дослідницького простору», «Мобілізація програми «Горизонт Європа» та плану «Наступне покоління ЄС» разом із національними державними та приватними інвестиціями на забезпечення здорового та життєздатного майбутнього», «Мобілізація програми «Горизонт Європа» та плану «Наступне покоління ЄС» разом із національними державними та приватними інвестиціями на побудову інклюзивного та демократичного цифрового суспільства».

«Горизонт Європа» є найамбітнішою рамковою програмою ЄС з досліджень та інновацій (R&I) за всю історію та найбільшою транснаціональною програмою у світі, бюджет якої становить 95,5 млрд. Євро. Ця інноваційна програма передбачає нові інструменти, такі як «Європейська інноваційна рада» та «Дослідницькі місії та партнерства» для стимулювання досліджень та інновацій в ЄС. Згідно з її плановим показником, щонайменше 35% витрат буде спрямовано на цілі в царині боротьби зі зміною клімату. Програма також підтверджує прихильність ЄС сприяти співпраці в галузі науково-дослідницкої та інноваційної діяльності в Європі. Вона визначає більш широку політику приєднання третіх країн до програми з метою розширення науково-інноваційного співробітництва в глобальному масштабі. Програма «Горизонт Європа» – як і його попередник «Горизонт 2020» – міцно спирається на глибоку прихильність фундаментальній науці.

З детальною інформацією можна ознайомитися за посиланням