Ідея студентки, яка підкорила весь світ: Як і коли святкують День вишиванки

Це свято було придумане відносно недавно, і попервах його масштаби обмежувалися окремо взятим університетом. Через 10 років воно охопило не тільки всю Україну, але і безліч країн світу.

День вишиванки, який цього року припадає на 16 травня, має одну виразну особливість. З кожним роком його масштаб збільшується, і він привертає увагу все більшої кількості людей не тільки в Україні, але і в різних країнах світу.

І ось у день свята, кожен із нас може побачити в абсолютно різних локаціях (на вулиці, в транспорті, на роботі) безліч людей, одягнених у вишитий одяг.

Ця картина вже давно не виглядає несподівано або незвично, оскільки День вишиванки міцно укорінився в культурному житті нашої країни. А починалося все ось з чого…

Як з’явився День вишиванки

Повсякденний і святковий вишитий одяг був традиційними для українців ще з давніх часів.

У кожному регіоні, у кожної етнічної групи були свої унікальні візерунки і традиції. З роками техніки вишивання удосконалювалися, а вишиванка дозволяла, серед іншого, визначати статус і походження власника.

В сучасній Україні День вишиванки з’явився всього 13 років тому, в 2006 році. Його засновницею вважають студентку Чернівецького національного університету Лесю Воронюк.

Надихнувшись прикладом одного зі студентів, який регулярно носив вишиванку на пари, вона запропонувала учням вибрати один день і всім разом одягти вишиванки.

Спочатку ініціативу Лесі підхопили кілька студентів і викладачів, а вже протягом наступних років свято розрослося до всеукраїнських масштабів. Плюс – до нього приєдналася українська діаспора.

На сьогодні акцію підтримують щонайменше в 60 країнах світу.

Коли святкують День вишиванки

У цього дня немає фіксованої дати, його щорічно відзначають в третій четвер травня. Засновники наполягали, щоб свято припадало на будній день, а не вихідний.

До цього дня завершується Великий піст, проходять Великдень і травневі свята, тому вишиванки отримують максимум уваги.

До того ж в середині травня зазвичай встановлюється тепла погода, що теж є великим плюсом для охочих взяти участь у святі і продемонструвати свою унікальну вишиванку.

Головна ідея свята Дня вишиванки

Мета свята — зберегти та популяризувати народні традиції створення і використання вишитого українського одягу. Обов’язкових заходів, крім вдягання вишиванки, воно не передбачає. Проте щороку кількість заходів, приурочених до цього дня, зростає.

Що символізують кольори вишивок

У вишивках виділяють 6 основних кольорів:
Червоний. Символізує радість і любов до людини і життя. Червоною вишивкою найчастіше прикрашають дитячі та жіночі вишиванки.
Синій. Символізує фізичну й духовну чистоту. Вишивка синього кольору найчастіше присутня на чоловічих і дитячих вишиванках.
Чорний. Цей колір символізує землю, її родючість.
Золотий (жовтий). Цей колір є символом достатку, багатства, благополуччя і радості.
Зелений. Це жіночий колір. Символізує молодість, весну, безтурботність і красу.
Білий. Символізує невинність і чистоту. Вишивку білого кольору раніше могли носити лише незаміжні дівчата.

Як відзначають День вишиванки

У цей день в Україні та низці інших держав багато подій, які стосуються української культури і вишиванки. Це концерти, марш, лекторії, виставки, флешмоби.

Безліч нових ідей з’являється практично щороку.

Наприклад, з 2012 року виникла традиція передавати в пологові будинки сорочки для новонароджених. Акція отримала назву “Новонароджені у вишиванках”.

У 2013 році в Чернівцях 680 людей у національному одязі утворили масовий “живий” герб – розміром 34 на 38 м.

В 2015 році з’явилася акція “Подаруй вишиванку захиснику”, до неї приєдналися 38 країн світу. Кілька сотень сорочок передали бійцям АТО на Донбас.

Як відзначатимуть День вишиванки в 2019 році

В Києві проведуть масштабний показ вишиванок під назвою ВишиванкаDAY.

У Львові вчетверте відбудеться масштабний Фестиваль вишиванки, який розпочнеться урочистою масовою ходою.

У Запоріжжі пройде барвистий парад вишиванок, а в Харкові збираються поставити рекорд з масового виконання гопака. Очікується, що його станцюють одночасно понад 400 осіб. Всього в заході планують взяти участь більше 2 000 осіб.

Відзначати День вишиванки також будуть в Полтаві, Житомирі, Дніпрі та багатьох інших містах України.

ДжерелоNike Air Max 2017