Новий посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцький

8 березня президент Польщі призначив нового посла в Україні. Ним став історик і дипломат Бартош Ціхоцький.

42-річний Бартош Ян Ціхоцький є фаховим істориком, випускником Інституту Історії Варшавського університету. Фахівець з «російського питання». Працював у Центрі KARTA, неурядовій організації, мета якої – документування новітньої історії Польщі та Центральної та Східної Європи та поширення знань про неї, державному Центрі східних досліджень, що займається моніторингом та аналізом політичної, економічної та соціальної ситуації в країнах Центральної, Північної та Східної Європи, на Балканах і на Кавказі, в Туреччині та Центральній Азії, Польському інститут міжнародних відносин при тамтешньому МЗС.

Ще одне важливе місце роботи нового посла – Бюро національної безпеки. Цей орган при президенті Польщі займається виконанням завдань у сфері безпеки і оборони, підготовкою стратегічних документів у сфері національної безпеки, моніторингом та оцінкою Збройних Сил Польщі, органів державної у сфері безпеки.

У 2015-2016 роках працював у посольстві Польщі в Москві, відповідав за двосторонні стосунки та контакти з медіа. Після повернення працював радником керівника Служби зовнішньої розвідки.

3 травня 2017 року Ціхоцький призначений заступником міністра закордонних справ, відповідальним за безпекову політику, та стосунки зі Східною Європою та США.

У лютому минулого року Бартош Ціхоцький був призначений відповідальним за діалог з Ізраїлем.

Про підтримку України

«Якщо поглянути на співробітництво в галузі оборони, на нашу позицію щодо незаконної анексії Криму або агресії на Донбасі, а також на форуми ЄС і НАТО, то Польща є лідером проукраїнських ініціатив і постійно підтримує Київ».

«Польща, поряд з США, Великобританією та Канадою, є основою коаліції, що підтримує українські збройні сили, які захищають Європу від агресії Росії. Ракетний комплекс «Stokrotka» для ліквідації безпілотних літальних апаратів і легкоброньованих машин є унікальним прикладом співпраці оборонних галузей НАТО і країни-партнера, навчання на полігоні в Яворові під керівництвом польських інструкторів, постачання обладнання, зброї та боєприпасів – це буденність польсько-української співпраці».

Про Небесну Сотню

«Вони померли, тому що мріяли про демократичну Україну в Європі. Вони також є героями для нас, ми також носимо жалобу по них».

Джерело

SNEAKERS