Візит професора Варшавської політехніки п. Конрада Швірські

17 січня 2019 року в НТУУ «КПІ ім. Ігоря Сікорського» в кімнаті 157 Головного корпусу відбувся прийом професора Варшавської політехніки Konrad Świrski (Польща).

Склад делегації: Konrad Świrski – професор факультету енергетики та авіаційної техніки Варшавської політехніки; координатор з питань ядерної енергетики, голова компанії Transition Technologies S.A.

Зі сторони НТУУ «КПІ ім. Ігоря Сікорського» були присутні: проректор з міжнародних зв’язків Сидоренко С.І., заступник керівника ДМС (міжнародні проекти і інформаційний супровід міжнародної діяльності) Шукаєв С.М., керівник відділу організаційного забезпечення міжнародної діяльності Ковтун А.В., директор Інституту енергозбереження та енергоменеджменту проф. Денисюк С.П., декан теплоенергетичного факультету проф. Письменний Є.М., декан факультету електор енерготехніки та автоматики проф. Яндульський О.С., співробітниці Українсько-Польського центру НТУУ “КПІ ім. Сікорського” – Біднюк Г.І. та Басих В.А.

Під час візиту K. Świrski були обговорені напрямки співробітництва НТУУ «КПІ ім. Ігоря Сікорського» з Варшавською політехнікою.

Були розглянуті такі напрями співробітництва з науковцями Варшавської політехніки як лібералізація ринку енергії України з використанням 20-річного досвіду Польщі, підготовка тренінгів для Донбасенерго (презентація щодо нового ринку енергії), оптимізація і цифрові системи управління енергоблоків, що працюють на твердому паливі, швидка модернізація українських ТЕС. В ядерній енергетиці для Польщі є дуже важливим досвід України для будівництва АЕС в 2020-30 роках (практика для польських студентів з експлуатації АЕС та розроблення презентацій студентам Варшавської Політехніки за цією тематикою). Космічна галузь також представляє значний інтерес для Варшавської Політехніки, тож було запропоновано використати досвід НТУУ “КПІ ім. Сікорського” для розвитку цього напряму в Польщі. У Варшавській політехніці планують випуск 30 студентів за спеціалізацією з безпечної експлуатації АЕС. Аналіз безпеки АЕС, “зелена енергетика” – ще декілька цікавих тем для співпраці польських і українських науковців.

Проректор Сидоренко С.І. висловив думку стосовно проекту “Польська поміч” (тендер МЗС Республіки Польща з 20.01.2019):

  • Створення в КПІ лабораторії сучасних цифрових систем оптимізації;
  • Тестовий полігон – Донбасенерго, що потерпів після війни і потребує оптимізації роботи блоків на вугіллі. Спільні наукові розробки будуть впроваджуватись на блоках Донбасенерго.

Проф. Денисюк С.П., директор ІЕЕ, запропонував провести лекції проф. К. Świrski (із залученням президента Польської біржі) для українських студентів про ринок енергії України, міжнародні ринки енергії. Він також запросив студентів і науковців ВУТ до участі в міжнародній конференції ІЕЕ, яка відбудеться 17-19 квітня 2019 року за підтримки Представництва ПАН у м. Києві. Проф. К. Świrski погодився виступити на цій конференції.

Було обговорено організацію консорціумів з професорами Варшавської Політехніки і професорами НТУУ „КПІ ім. Сікорського” в міжнародних проектах, координатор – Шукаєв С.М. Проф. Шукаєв С.М. передасть базу даних про професорів НТУУ „КПІ ім. Сікорського проф. К.Швірскі.

Була детально розглянута презентація пропозицій проф. К. Świrski. Досягнуто домовленості про подальшу співпрацю з метою обміну досвідом у галузі енергетики, підготовки наукових кадрів, циклу лекцій англійською мовою, обміну аспірантами, подвійні дипломи для аспірантів і студентів тощо.

На ТЕФ, ФЕА та ІЕЕ спільна науково-педагогічна робота з Варшавською політехнікою буде виконуватись згідно окремих факультетських планів на 2019 рік.

Бажаємо плідного і ефективного співробітництва!Nike Air Max 2017