Подорож, яка запам’ятається надовго

Інша мова, люди, дорожні знаки та вивіски магазинів. Все нове та таке незвичне. «Що робити далі?», – перша фраза, яку ми вимовили одна одній, переступивши поріг автобуса на автовокзалі у Лодзі. Так, це була хвилинка розгубленості, але ми впоралися.

Ми, студентки тоді ще першого курсу факультету лінгвістики, були обрані для поїздки до Польщі. Сказати, що ми були раді – це не сказати нічого! Нас переповнювали емоції, адже це не тільки шанс дізнатись про культуру, традиції іншого народу, а й неабияка можливість вивчити мову саме у середовищі людей, для яких вона є рідною. Кілька тижнів підготовки, тяганина з документами та квитками. Були моменти, коли просто опускалися руки, коли здавалося, що ніякої поїздки не буде. Але ж ми впоралися! Нашим університетом на ці три тижні став Uniwersytet Łódzki, а саме – його Школа вивчення польської мови для іноземних студентів. Проживали ми в готелі поряд з навчальним корпусом. Нас прийняли дуже гостинно, ми почували себе як вдома. У нас був номер на двох осіб з кухнею та ванною кімнатою. На першому поверсі була розташована лаунж зона, де кожен бажаючий міг почитати книгу за чашечкою кави або просто відпочити. Також, на цьому ж поверсі була їдальня(туди ми хотіли повертатися найбільше, якщо чесно). Польська кухня дуже різноманітна та надзвичайно смачна.
Щодо навчального процесу. Загалом було чотири групи, залежно від рівня володіння мовою. Кожна група була інтернаціональна, тобто складалася з людей різних етнічних груп. Наприклад, у нашій групі були присутні французи, німці, іспанці, турки, тайванці та ми, українці.

Чесно кажучи, це чудовий досвід, адже можна дізнатися скільки нового про інші країни саме від жителів цих країн! Пари польської мови були кожного дня, з 8:30(або 9:15) до 12:00. Далі, з 14:00 до 16:00 проходили лекції на найрізноманітніші теми – від історії Польщі до сучасної літератури. Лектори та викладачі – неймовірно цікаві та талановиті люди. Кожен має свою техніку викладу матеріалу, зовсім не схожу на інші, і це захоплює! Квести, навчальні ігри, аудіо- та відеоматеріали – все це було присутнє на кожному занятті. Bardzo interesujące!

Звичайно ж, куди без розваг? Дякуючи директору нашої школи, ще в перший день нам не дали загубитися у місті. Нам провели екскурсію найвизначнішими місцями Лодзя та розповіли багато нового та цікавого про цю країну. Кожного тижня нам влаштовували подібні заходи, як, наприклад, барбекю. Там були присутні всі: директор, викладачі та студенти. Не можна передати словами те захоплення, яке ми відчували, перебуваючи там. Ми знайомились, куштували польські страви, грали на гітарі та просто відпочивали душею.

Підсумовуючи, ми хочемо додати, що ця подорож стала для нас не просто розвагою, вона навчила нас самостійності, рішучості та впевненості. За цю можливість ми безмежно вдячні факультету лінгвістики та, звісно ж, нашому викладачу – Зволінському Войцеху Станіславовичу.

Студентки другого курсу факультету лінгвістики,
Цимбалюк Вікторія та Коршок Вікторія

Adidas Nite Jogger