ЩОРІЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ ВИКЛАДАЧІВ ПОЛЬСЬКОЇ МОВИ НАЦІОНАЛЬНОЇ АГЕНЦІЇ АКАДЕМІЧНОГО ОБМІНУ РЕСПУБЛІКИ ПОЛЬЩА

Цього літа викладачі польської мови Національної агенції академічного обміну Республіки Польща (NAWA) відвідали Цешин – невелике, проте чарівне місто, розташоване на півдні Польщі, на самому кордоні з Чеською Республікою. Це місто на декілька днів стало центром польської мови. З 1 по 4 серпня 2024 року, на запрошення NAWA, до Цешина приїхали близько 90 викладачів польської мови, щоб взяти участь у щорічній конференції для стипендіатів програми Lektorzy NAWA.

Викладачі, які приїхали на конференцію до Цешина, протягом навчального року працюють у 43 країнах на 5 континентах у 86 закладах вищої освіти. Викладання польської мови здійснюється в рамках освітніх програм з польської і слов’янської філології, а також у рамках практичних занять з іноземної мови в навчальних установах у всьому світі. Найбільша група навчає польської мови в Китаї, проте в Цешині з’явилися також викладачі, які розпочнуть співпрацю NAWA з новими університетами, зокрема у Греції, Казахстані, Німеччині, Великій Британії та в Італії. Завдяки ним польську мову вивчають близько 2500-3000 осіб у всьому світі. У зустрічі взяли участь також викладачі, які працюють в українських університетах. Серед них був старший викладач кафедри української мови, літератури та культури на Факультеті лінгвістики Київського політехнічного інституту імені Ігоря Сікорського, лектор польської мови – пан Войцех Зволінський.

Виконувач обов’язків Директора NAWA Зоф’я Савіцька, у скерованому до учасників конференції листі наголосила, що вони посідають особливе місце у діяльності Агенції. – Ви є єдиною групу бенефіціарів NAWA, яка безпосередньо реалізує завдання, яке ставить Закон, що регулює діяльність нашої Агенції, а саме популяризація та поширення польської мови у світі. Сподіваюся, що принагідно реалізуєте свої професійні та особисті плани, бо лише тоді така робота приносить бажані результати. Ви використовуєте свій багаторічний досвід, щоб у різних куточках світу навчати польської мови; це дає нам впевненість у тому, що ми доручаємо це завдання професіоналам, але насамперед, що доручаємо його тим, кому можемо довіряти. За це хотіла би Вам подякувати.

Серед запрошених гостей був також директор Департаменту публічної та культурної дипломатії МЗС Республіки Польща, Роланд Хойнацький, який представив заходи, які вживають дипломатичні установи з метою підтримки вивчення польської мови за кордоном. На його переконання, викладачі польської мови є «послами польськості» у світі. – Зацікавлення польською мовою зростатиме пропорційно до зростання значення Польщі на міжнародній арені. А значення Польщі та її привабливість зростають. Дедалі важливішою стає роль викладача, бо дедалі важливішою є роль Польщі, – казав директор Хойнацький.

У програмі конференції не обійшлося без зустрічей з експертами. Наукові співробітниці Сілезького університету: проф. Йоланта Тамбор та проф. Александра Ахтелік поділилися своїми знаннями з методики викладання польської мови іноземцям.

Під час конференції ділилися своїм досвідом і вміннями з колегами також самі викладачі. Для нових стипендіатів, які вперше виїдуть за кордон навчати польської мови в рамках програми Lektorzy NAWA, це був шанс, щоб познайомитися з іншими викладачами та скористатися їхнім досвідом. Натомість для всіх це була чудова нагода для зустрічей, розмов та пошуків натхнення.

Під час конференції відбулася також презентація першого номера часопису викладачів польської мови як іноземної «LektorzyMY», який бу створений за їхньою ініціативою.

Цьогорічна конференція викладачів NAWA мала винятковий характер, оскільки збіглася у часі з 34-ої Літньої школи польської мови, літератури та культури, яку організувала Школа польської мови та культури Сілезького університету. Урочистість, на яку отримали запрошення викладачі, відбулася 2 серпня у Театрі ім. Адама Міцкевича в Цешині.

Наступного дня конференції її учасники відвідали заняття з польської мови для іноземців, завдяки чому став можливим обмін думками та фаховим досвідом між викладачами NAWA та співробітниками Школи польської мови та культури Сілезького університету.

Останнім офіційним пунктом програми було прогулянка Цешином та ознайомлення з його пам’ятками та історією.

https://nawa.gov.pl/nawa/aktualnosci/za-nami-doroczna-konferencja-lektorow-i-lektorek-nawa?fbclid=IwY2xjawFUIIpleHRuA2FlbQIxMAABHVYq3bi9RULMwz3DHrEKZqCn3ZBDICx1B8kIzLCdzWmUGGhzWyxLdk5_cw_aem_yuYvvrNrGhQ_ytX6Gwl7Mg