Оволодіти польською мовою допоможуть в КПІ

Заняття з польської мови проводяться в Київському політехнічному університеті ім. Ігоря Сікорського (КПІ) вже майже 15 років.

 Mожливість вивчати мову наших західних сусідів з’явилася завдяки встановленню співробітництва з Міністерством науки та вищої освіти Республіки Польща. Зараз наш університет є одним із учасників програми Національної агенції академічного обміну Республіки Польща «Lektorzy NAWA». У рамках цієї програми викладачі польської мови, які успішно проходять щорічний відбір, скеровуються до зарубіжних закладів вищої освіти у всьому світі для проведення мовних занять. Варто зазначити, що КПІ ім. Ігоря Сікорського є єдиним у Києві та одним із 8 закладів вищої освіти в Україні, що є партнерами програми «Lektorzy NAWA».

 Ситуація, в якій опинилася Україна після 24 лютого 2022 року, залишила свій відбиток на всіх сферах діяльності КПI, зокрема й на процесі навчання студентів. Звісно, це торкнулося також занять з польської мови, які вже понад півтора року проводяться виключно в режимі онлайн. Проте керівництво Національної агенції академічного обміну Республіки Польща прийняло рішення, що незважаючи на складну ситуацію та об’єктивно несприятливі умови, співпраця з українськими закладами вищої освіти продовжуватиметься в повному можливому обсязі, та всі заплановані програми з навчання польської мови будуть реалізовані.

Зараз у КПІ ім. Ігоря Сікорського польська мова викладається в рамках факультативних занять для студентів Факультету лінгвістики. Крім того, вже 4 роки триває реалізація спільного проекту Українського-польського центру КПІ та Науково-технічної бібліотеки, завдяки якому співробітники бібліотеки можуть брати участь у заняттях з польської мови. Щотижня  проводяться також зустрічі Розмовного клубу для співробітників КПІ. Зараз у всіх вищеназваних формах занять беруть участь близько 40 працівників і студентів КПІ ім. Ігоря Сікорського. Беручи до уваги факт, що наш університет належить до найбільших українських ЗВО, така кількість слухачів не є задовільною, тому докладаємо всіх зусиль, щоб залучити до вивчення польської мови якомога більше «політехників».  

Участь у заняттях з польської мови відкриває перед слухачами чимало можливостей – зокрема, вони можуть стати учасниками спільних наукових проектів із польськими партнерами, у програмах академічної мобільності та в літніх курсах польської мови та культури, можуть проходити практики та стажування в польських ЗВО, а також продовжити навчання в Польщі. Для багатьох вивчення польської мови це форма саморозвитку та інтелектуального зростання.

З 2013 року заняття з польської мови у КПІ ім. Ігоря Сікорського веде Войцех Зволінський. Він є співробітником факультету лінгвістики та обіймає посаду старшого викладача кафедри української мови, літератури та культури. Пан Зволінський закінчив філологічний факультет Ягеллонського університету в Кракові. Є магістром слов’янської філології. Крім того, закінчив педагогічний інститут Ягеллонського університету та курс для викладачів польської мови як іноземної в Інституті полонійних досліджень цього ж університету. З 2002 року викладає польську мову в українських ЗВО. До відрядження у КПІ працював у Запорізькому національному університеті та в Чорноморському національному університеті ім. Петра Могили в Миколаєві. Є екзаменатором Державної комісії з підтвердження рівня володіння польською мовою як іноземною.  

Найближчим часом  у КПІ ім. Ігоря Сікорського планується відкриття Розмовного клубу для студентів і створення групи з вивчення польської мови для студентів усіх факультетів, тож якщо у вас з’явиться бажання поринути у захопливий світ польської мови та культури – ласкаво просимо!

Усі зацікавлені особи можуть звертатися безпосередньо до викладача польської мови, який залюбки відповість на всі запитання та надасть більш детальну інформацію:

Viber: +380 66 747 19 99 (Войцех Зволинский)
Теlegram: +380 97 849 68 56 (Войцех Зволинский)
Е-mail: babrujsk@seznam.cz