Польські різдвяні традиції

Традиції, пов’язані з Різдвом, передаються у Польщі з покоління в покоління протягом століть. Мабуть ніхто з поляків не уявляє різдвяних свят без гарно прикрашеної ялинки з мерехтінням кольорових гірлянд, співання колядок, ділення облаткою. Чудовою традицією, яка до вподоби всім дітлахам, є очікування, поки на небі засіяє перша зірка, а під ялинкою з’являться подарунки. Для багатьох важливим є також релігійний аспект Різдвяних свят, тож урочисті богослужіння (т.зв. пастирські святі меси), що опівночі звершуються у всіх костьолах, завжди збирають натовпи вірян.

Нижче коротко опишемо найважливіші різдвяні звичаї.

Прикрашення ялинки

У Європі звичай прикрашати ялинку започаткували німці. Оздоблення ялинки є обов’язковим різдвяним звичаєм. Згідно з традицією, це потрібно робити 24 грудня (у день Віґілії), або декілька днів раніше. Різдвяне деревце прикрашають залежно від вподобань домочадців – інколи воно є яскравим і кольоровим, а інколи всі прикраси можуть бути в одному кольорі. Можна також виконати ялинкові оздоби власноруч, напр. гірлянди, паперові ангели – це також своєрідна святкова традиція!

Ділення облаткою

Ділення облаткою це, насамперед, символ примирення та пробачення. Ця традиція була відома вже в часи перших християн, які ділилися хлібом. У багатьох польських домівках перед діленням облатки читають фрагмент Євангелія від Луки та спеціальні молитви. Ділячись облаткою, учасники віґілійної вечері вітають один одного з Різдвом, а після цього сідають за стіл і розпочинають святкове застілля.

Сіно під скатертиною

Святковий стіл накривають білою скатертиною, під яку кладуть жменьку сіна – символ скромності та убогості, в якій народився Ісус. Згідно зі стародавніми віруваннями, сіно забезпечувало господарям достаток та удачу в наступному році.

Tрадиційні різдвяні страви

На урочисту вечерю поляки традиційно готують 12 страв. Цей звичай пов’язаний з 12-ма апостолами, які були присутні на Тайній вечері з Ісусом. Щоби забезпечити собі щастя в наступному році, обов’язково потрібно скуштувати всіх 12 страв. Традиційні страви, без яких не можна уявити святковий стіл, це зокрема:
• червоний борщ з «вушками»;
• вареники з капустою та грибами;
• риба по-грецьки;
• смажений карп;
• галушки з маком;
• капуста з грибами;
• грибна юшка;
• оселедець;
• компот з сухофруктів;
• маківник;
• горох з капустою;
• пиріжки з капустою та грибами.

На святковому столі часто з’являються також овочевий салат (схожий на салат олів’є), заливна риба та інші страви, залежно від сімейних і регіональних традицій.

Співання колядок

Однією з польських традицій є також співання колядок. Це пісні, які описують народження Ісуса. Спільне сімейне колядування під час різдвяних свят створює магічну атмосферу, це обожнюють також діти.

Додаткова тарілка з приборами на святковому столі

На столі ставлять додаткову тарілку з приборами – на одну більше, ніж кількість учасників вечері. Зараз це символізує відкритість і готовість прийняти та запросити на спільне святкування випадкового заблукавшого мандрівника. Колись додаткову тарілку на столі ставили для померлих.

Перша зірка на небі

Винятковим моментом Віґілії є очікування дітьми першої зірки. Коли вона з’явиться на небі – це знак, що можна сідати за стіл та розпочинати святкову вечерю. Очікування, коли на небі засіяє перша зірка є символічною згадкою про Bіфлеємську зірку, яка провістила народження Ісуса.

Подарунки під ялинкою

Різдвяним звичаєм є також розпакування подарунків, які є під ялинкою. Звісно, це можна робити лише тоді, коли на небі з’явиться перша зірка.