Дружба, перевірена часом

«Чи буде цього року дитячий табір у Польщі?». Це питання було у п’ятірці найчастіших звернень до профкому Київського політехнічного інституту імені Ігоря Сікорського (КПІ) перед початком оздоровчого сезону. І це дуже тішило, оскільки такий ажіотаж навколо нашого проекту свідчить про вдалий досвід попередніх поїздок. Водночас це покладає на профком велику відповідальність, адже необхідно «тримати планку», незважаючи на виклики і проблеми сьогодення.

Поїздка до Польщі, яка так припала до вподоби юним політехнікам та їхнім батькам, є результатом реалізації міжнародного соціального проекту в рамках співпраці Варшавської політехніки та КПІ ім. Ігоря Сікорського. Починаючи з 2014 року, наші польські друзі організують цікавий і корисний відпочинок для групи дітей віком від 10-ти до 15-ти років. Протягом десяти днів хлопці та дівчата проживають на базах відпочинку Варшавської політехніки, мають насичену екскурсійну програму, отримують безцінний досвід перебування за кордоном без батьківської опіки.

Польські колеги з великою емпатією поставились до обставин, в яких опинилися наші діти в умовах збройного конфлікту в Україні. Якщо до 2022 року польська сторона організовувала прийом однієї групи дітей чисельністю 22 особи, то минулого і цього року запрошення отримало дві групи.

Цьогоріч проект було реалізовано на території навчально-відпочинкової бази Варшавської політехніки в м. Грибов Малопольського воєводства. 18 серпня 47 дітей у супроводі семи дорослих вирушили до Польщі, а 29 серпня повернулись до Києва. Це були десять яскравих незабутніх днів, які пролетіли як одна мить.

На базі відпочинку створено чудові умови проживання. Діти мешкали у затишних кімнатах, різноманітне меню їдальні давало можливість кожному обрати страву на свій смак. На території бази було також все, що потрібно для активного відпочинку. Ми провели і визначили переможців турнірів з настільного тенісу, волейболу, настільного хокею. Кожний день починався зарядкою. Вечорами проводилися дискотеки та інші розважальні заходи. Наші діти отримали те, що у них нещадно відняли спочатку епідемія коронавірусу, а потім війна. Живі емоції, щире спілкування, перша закоханість і перший у житті повільний танець – відбулося все те, що мало відбутися у твої 13-15 років, і що залишиться у пам’яті назавжди.

Гарно розроблена і організована екскурсійна програма дала можливість ознайомитись з архітектурою Малопольського воєводства, побутом і звичками простих поляків. Зокрема, ми відвідали місто Криниця-Здруй – курортну перлину Польщі, яка славиться своїми лікувальними джерелами, казковою архітектурою, різноманітними розвагами. Винагородою за підйом на гору Паркову було катання по крутих сталевих жолобах. Затамувавши подих, з’їхали всі – і малеча, і більш дорослі діти, і навіть дехто із супроводжувачів!

Нікого не залишила байдужим екскурсія до центру соціальної реабілітації людей із вадами руху. Гостинні господарі провели екскурсію на стайню, надали можливість кожному дебютувати в ролі наїзника, почастували смачними стравами, приготованими на грилі. На згадку про відвідини цього, просякнутого позитивом і людяністю місця, кожна дитина з допомогою фахівця створила дизайн чашки з кіньми.

Цікавою була екскурсія до природного парку «Скамʼяніле містечко» в Ценжковицях. Година, проведена у басейні в селищі Струже дозволила всім розслабитися та водночас отримати незабутні емоції. Підйом на гору Хелм змусив напружитись і трохи «попотіти».

Вінцем екскурсійної програми, як завжди, став старовинний Краків – столиця Малопольського воєводства. Декілька годин у Кракові – це безумовно мало, щоб зануритися з головою у магію цього міста. Проте цього цілком достатньо, аби воно назавжди причарувало тебе. Ми помахали сурмачеві на вежі Собору Пресвятої Діви Марії, послухали «Гаудеамус ігітур» в дворику Ягеллонського університету, дочекались вогню із пащі Вавельського дракона, зробили чудові фотографії на королівському замку Вавель. Де тільки можна було, загадували бажання. Воно у нас було єдиним – мир і спокій в Україні.

Із щирою вірою у подальший розвиток нашої співпраці з Варшавською політехнікою, хотілось би висловити велику подяку за вже проведену роботу нашим колегам із цього навчального закладу, зокрема Беаті Янковській, Юстині Анджейкевич, Катажині Будзік, а також всім співробітникам навчально-відпочинкової бази в Грибові. Велику підготовчу і організаційну роботу з українського боку було проведено головою профкому КПІ ім. Ігоря Сікорського Михайлом Безуглим та його заступником Юрієм Веремійчуком. Протягом всієї поїздки 24 години на добу з дітьми були супроводжувачі: Оксана Захарченко, Олена Тарасюк, Наталія Нікітіна, Валерія Безугла, Тетяна Лисенко, Вікторія Коломіець.

Сподіваємось, що добрі традиції співпраці Варшавської політехніки та КПІ ім. Ігоря Сікорського стануть гарним фундаментом подальшого розвитку наших відносин.

Ольга Кожемяченко
Голова дитячої комісії Профкому КПІ ім. Ігоря Сікорського