ІНАВГУРАЦІЙНИЙ ЛИСТ ДИРЕКТОРА НАЦІОНАЛЬНОЇ АГЕНЦІЇ АКАДЕМІЧНОГО ОБМІНУ РЕСПУБЛІКИ ПОЛЬЩА ДАВИДА КОСТЕЦЬКОГО З НАГОДИ ПОЧАТКУ НОВОГО НАВЧАЛЬНОГО РОКУ 2023-2024

У Київському політехнічному інституті імені Ігоря Сікорського щойно добіг кінця перший місяць нового навчального року 2023-2024.

Проте у багатьох країнах Європи, зокрема в Польщі, навчальний процес у закладах вищої освіти розпочинається у жовтні.   З нагоди інавгурації нового року навчання і наукових досліджень, директор Національної агенції академічного обміну Республіки Польща Давид Костецький звернувся з урочистим листом, зміст якого у перекладі українською мовою, наводимо нижче.

Вельмишановні Професори, шановна Академічна спільното, дорогі Студенти!

Cogito ergo sum – наново лунає думка одного з найвідоміших представників раціоналізму XVII століття – Рене Декарта – батька філософії нової ери. У ХХІ столітті, намагаючись продовжувати традицію відкриття свого крeдo i світу науки, можемо урочисто святкувати початок нового навчального року 2023-2024 та водночас – нової пригоди, що веде до бурхливого моря запитань, які піднесуть увесь академічний світ на вершини мудрості. Хоча для першокурсників це буде подорож у невідоме, набутий досвід, що супроводжує дорогу, сповнену наукових стежок, стане ключем до повноти життя.   

Новий навчальний рік – це завжди особливий момент для всієї академічної спільноти. Це дедалі вищі вимоги, які ставляться професорами, щоб студенти здобували практичні вміння та згодом успішно використовували їх на ринку праці. Завдяки Вашим зусиллям і самовіддачі молоді люди наважуються зробити наступний важливий крок до дорослості, яким є здобуття знань. 

Глибоко переконаний, що зростання кількості поціновувачів scientia (знань) – це заслуга Вашого внеску в розвиток інтелектуальних і наукових інтересів студентів, які одного дня стануть лідерами та експертами як національного, так і загальносвітового масштабу. Завдяки зусиллям професійних викладацьких кадрів наші освітні заклади стали простором натхнення, де можна ділитися з однодумцями захопленням наукою, а передусім – у них вдалося створити безпечну зону для проведення та інтернаціоналізації наукових досліджень. 

Як директор Національної агенції академічного обміну Республіки Польща, я надзвичайно вдячний за будь-які Ваші зусилля, що мають на меті збільшення конкурентоздатності польської системи вищої освіти на міжнародній арені. Те, що вчора було мрією, сьогодні є реальністю, яку можемо будувати на фундаментах сучасної наукової дипломатії та двосторонньої співпраці. Я впевнений, що пропозиція Національної агенції академічного обміну, як і досі, буде активною підтримкою для Вашої діяльності, а наші програми, як-от Bekker NAWA, Partnerstwa Strategiczne NAWA, Lektorzy NAWA та Anders NAWA вкотре зацікавлять широке коло науковців, аспірантів і студентів.

2023 рік було оголошено роком видатного польського вченого та мандрівника Павла Едмунда Стшелецького. Він був першим поляком, який наодинці вирушив у навколосвітню подорож, під час якої здійснив великі відкриття, зокрема вперше побував в австралійському регіоні Ґіпсленд,  що відомий своїми родючими землями та згодом став головним сільськогосподарським осередком Зеленого континенту, а також здобув найвищу вершину Австралії, яку назвав Горою Костюшка – у честь відомого польського військового та політичного діяча. Його відома цитата: “мені довелося діяти в чужій країні та на чужій землі, але серед вільних людей, які знають, чим є свобода, які цінують її та які вміють її забезпечити” досі видніє на вершині гори, будучи безперервно джерелом мотивації і натхнення для всіх, кому близький світ науки.

Проте трапляється, що дороги є звивистими, а відповіді важко знайти. Тож бажаю  творчої наснаги, сил та витримки у наукових дослідженнях. Нехай наступний навчальний рік буде можливістю пізнання себе та свого розуму, а контакти, налагоджені в університетських стінах, приноситимуть свої плоди впродовж багатьох років. Керуючись думкою Павла Едмунда Стшелецького, пам’ять якого вшановуємо у 2023 році, нехай кожен день уможливлює нові відкриття, що наближатимуть до цінностей, завдяки яким вся академічна спільнота стане співдружністю людей, які думають і здобувають те, що найцінніше – любов до мудрості (гр. philosophia).


д-р (PhD) Давид Костецький
Директор Національної агенції академічного обміну

https://nawa.gov.pl/nawa/aktualnosci/list-inauguracyjny-na-nowy-rok-akademicki