Інженерія: професія, покликана врятувати нашу планету

8 серпня 2023 року у виданні University World News опубліковано матеріал – “Engineering: A profession with the power to save our planet” за авторства Карен МакГрегор (Karen MacGregor).

У статті йдеться про те, що концепція “інженерії миру” набуває все більшої популярності в галузі інженерії як засіб вирішення нагальних глобальних проблем, пов’язаних зі сталістю, життєстійкістю та збереженням миру. Професор Раміро Джордан (Ramiro Jordan), заступник декана Університету Нью-Мексико, підкреслює, що “інженерія миру” – це спільне досягнення стійкості та миру, визнаючи їх взаємозалежність. Цей новий підхід до інженерії спирається на різні дисципліни і використовує інженерні інструменти для пошуку інноваційних рішень складних проблем. Він являє собою ширший рух за трансформацію інженерної освіти, що включає академічне волонтерство, коригування освітніх програм та міждисциплінарну співпрацю.

Тиск на зміни в інженерній освіті походить із багатьох джерел, включаючи нормативні органи, такі як неурядова акредитаційна організація «ABET», які тепер включають сталість та стійкість у свої критерії акредитації. Студенти все більше занепокоєні цими питаннями, що зумовлено нагальною потребою боротьби з кліматичними катастрофами. Хоча інтеграція сталого розвитку в інженерні освітні програми може бути складним процесом, проте можна гнучко адаптуватися, особливо з огляду на зростаючу тенденцію до трансдисциплінарної освіти та курсів, заснованих на проєктній діяльності. Однак потреба в змінах є нагальною, особливо з огляду на наближення 2030 року – кінцевого терміну досягнення Цілей сталого розвитку Організації Об’єднаних Націй (ЦСР).

Напрям “Інженерія миру”, який очолює професор Раміро Джордан, заохочує інженерів мислити по-іншому й долати дисциплінарні бар’єри. Він сприяє співпраці з іншими галузями, такими як економіка, медицина, соціологія тощо, для вирішення таких важливих глобальних проблем, як бідність, забезпечення рівності та екологічні виклики. Цей підхід акцентує важливість практичних знань, що ґрунтуються на даних, які можна перевірити, та спрямований на боротьбу з помилковою інформацією та дезінформацією. На додаток до академічних ініціатив, проєкти «Engineers Without Borders» та «Project Echo» впроваджують принципи інженерії миру на практиці, працюючи над покращенням якості життя в недостатньо забезпечених громадах та сприянням сталому розвитку. Загалом, метою концепції є підготовка наступного покоління інженерів для створення більш стійкого та сталого світу за допомогою інноваційних та цілісних підходів до вирішення проблем.

Детальніше за посиланням:
https://www.universityworldnews.com/post.php?story=20230808174318962