У рамках програми «Солідарні з Україною» польські університети, які належать до Союзів європейських університетів, допомагатимуть вищим навчальним закладам з України

Польські вищі навчальні заклади, які є членами Союзів європейських університетів, отримають фінансування у розмірі майже 16 мільйонів злотих на підтримку співробітництва з українськими партнерами. Виділення цих коштів передбачає програма «Солідарні з Україною», яку реалізує Національна агенція академічного обміну Республіки Польща (НААО).

Досі програма «Солідарні з Україною» уможливлювала біженцям з України продовження навчання, проведення наукових досліджень, пов’язаних з написанням кандидатської дисертації або ж участь у будь-яких формах здобуття освіти та підвищення кваліфікації у польських навчальних закладах і наукових установах.

Припинення навчального процесу та інші проблеми, з якими зіткнулися українські університети, значною мірою обмежили можливості проведення дій і заходів, які пов’язані зі здійсненням місії закладів вищої освіти.

Перед обличчям нових викликів і потреб, Міністерство освіти і науки Республіки Польща подбало про створення можливостей для забезпечення фінансової підтримки підвідомчих навчальних закладів, які належать до Союзів європейських університетів і бажають налагодити співпрацю з партнерським університетом або університетами з України. Діяльність, якій надаватиметься підтримка, повинна бути синергічною та комплементарною до заходів, що реалізуються польськими університетами в рамках союзів, до яких вони належать.

Загальна сума коштів, виділених на реалізацію проектів, складає майже 16 мільйонів злотих. Заходи здійснюватимуться у період з січня до грудня 2023 року.

20 грудня 2022 р. в головному офісі Національної агенції академічного обміну Республіки Польща у присутності заступника міністра освіти і науки Республіки Польща Томаша Жимковського директор НААО Давид Костецький, під час урочистої церемонії, підписав відповідні договори з проректорами трьох з 18 університетів-учасників програми, які представляють різні типи вищих навчальних закладів:

проф. Ян Слик – проректор з навчальної роботи Варшавської політехніки, партнер союзу ENHANCE;

д-р. Maртa Meндeль – проректор з міжнародної роботи Головної школи сільського господарства у Варшаві, партнер союзу The Green European University;

проф. Яцек Прокоп – проректор з міжнародної роботи Головної школи торгівлі у Варшаві, партнер союзу The European University of Social Sciences.

– У рамках ініціативи університети можуть здійснювати найрізноманітніші заходи. Нашою метою є збереження інтелектуальних переваг українського народу. Для нас важливо, щоб після закінчення війни українські вчені могли продовжити проведення наукових досліджень – наголосив під час прес-конференції з нагоди підписання договорів заступник міністра освіти і науки Республіки Польща Томаш Жимковський.

Наступний крок у реалізації програми «Солідарні з Україною» має забезпечити розвиток широкомасштабного співробітництва партнерських установ. Поза всяким сумнівом, сприятиме також кооперації на наднаціональному рівні, зокрема спрямованій на пристосування українських університетів до стандартів ЄС і запровадження правил, що діють у Європейській економічній зоні та в Європейському дослідницькому просторі.

– Співпраця у рамках союзів європейських університетів утворює місток між сходом і заходом. Здійснені досі заходи змусили нас задуматися над тим, як запобігти відтоку мізків, яку допомогу потрібно надати, щоб вона була максимально корисною для українського академічного середовища після війни – підкреслив очільник Національної агенції академічного обміну Республіки Польща Давид Костецький.

До союзів європейських університетів, тобто міжнародних партнерських об’єднань освітніх установ, належать 18 польських вищих навчальних закладів, підпорядкованих Міністерству освіти і науки Республіки Польща. Об’єднання створюють три заклади вищої освіти з принаймні трьох країн-членів ЄС або інших країн програми. Проект має на меті створення т.зв. «університетів майбутнього» та підвищення конкурентноспроможності європейських університетів на міжнародній арені.

Від імені університетів-учасників програми слово взяла д-р. Марта Мендель, проректор з міжнародної роботи Головної школи сільського господарства – Від імені всіх навчальних закладів, які належать до Союзів європейських університетів хочу подякувати за цю ініціативу та миттєву допомогу, яку Національна агенція академічного обміну Республіки Польща надала академічному середовищу України вже у перші місяці війни. Проректор повідомила, що отримані кошти Головна школа сільського господарства планує витратити на проведення таких заходів, як стажування аспірантів з України, студійні візити до восьми інших університетів-членів союзу, а також залучення аспірантів з України до участі у вебінарах.

Повний список польських вищих навчальних закладів, об’єднаних у союзи європейських університетів, які отримають фінансування у рамках програми НААО «Солідарні з Україною»:
1. Варшавський університет
2. Ягеллонський університет у Кракові
3. Ґданський університет
4. Університет ім. Адама Міцкевича у Познані
5. Опольський університет
6. Університет Миколая Коперника у Торуні
7. Гірничо-металургійна академія ім. Станіслава Сташіца у Кракові
8. Познанська політехніка
9. Сілезька політехніка у Ґлівицях
10. Варшавська політехніка
11. Сілезький університет у Катовицях
12. Головна школа сільського господарства у Варшаві
13. Головна школа торгівлі у Варшаві
14. Лодзинська політехніка
15. Кошалінська політехніка
16. Природничий університет у Варшаві
17. Вроцлавський університет
18. Вроцлавська політехніка

Кошти, виділені в рамках програми, можна буде використовувати для проведення таких дій: організація обміну студентами, аспірантами та науковими працівниками; участь у студійних візитах, стажуваннях, літніх/зимових школах, семінарах, майстер-класах, тренінгах або інтенсивних курсах; активну участь у конференціях; розробка сучасних навчальних матеріалів; розвиток або розробку нових та інноваційних освітніх інструментів і методів навчання; розвиток системи управління якістю в області підвищення якості навчання та досліджень; проведення спільних дослідницьких науково-дослідницьких робіт; підготовка спільних наукових публікацій; мережування та встановлення співпраці між українськими вищими навчальними закладами та членами союзів.

https://nawa.gov.pl/nawa/aktualnosci/solidarni-z-ukraina-polskie-uczelnie-zrzeszone-w-sojuszach-uniwersytetow-europejskich-pomoga-ukrainskim