ЗВАННЯ ПОЧЕСНОГО ДОКТОРА НАЦІОНАЛЬНОЇ АКАДЕМІЇ НАУК УКРАЇНИ ДЛЯ ОЧІЛЬНИКА ПОЛЬСЬКОЇ АКАДЕМІЇ НАУК

Президент Польської академії наук проф. Єжи Душинський був нагороджений за підтримку українських вчених. Йому було надано звання почесного доктора Національної академії наук України (НАНУ). Це найвища наукова відзнака в Україні. Її присвоює Президія НАНУ як визнання значного внеску в розвиток науки та наукового співробітництва.

Президент НАНУ проф. Анатолій Загородній нагородив цим званням також проф. Марсію Макнат – голову Американської академії наук (англ. US National Academy of Sciences, NAS).

Присвоєне звання засвідчує вдячність за величезну підтримку та допомогу, яку надали Україні Польща та США. Відразу після початку бойових дій в Україні, обидві установи уклали угоду. Завдяки їхнім спільним зусиллям та допомозі академій наук з інших країн (зокрема, британської Королівської академії наук, Датської академії наук, німецької Академії Леопольдіна, Французької академії наук) вдалося організувати дослідницькі стипендії в інститутах ПАН для 260 вчених з України. Це дозволило українським дослідникам продовжити наукову роботу не припиняючи працевлаштування у своїх навчальних закладах і наукових установах. Вже незабаром стартує нова програма, в рамках якої вчені з України зможуть створювати власні наукові групи, що проводитимуть дослідження в інститутах ПАН.

Щиро вітаємо проф. Єжи Душинського з цією почесною відзнакою!